Leonard Cohen schrijft stervende muze Marianne pakkende liefdesbrief

Oude liefde roest niet: dat bewijst Leonard Cohen met een brief aan zijn muze Marianne. Enkele dagen voor haar overlijden nam hij via een pakkende tekst afscheid van zijn grote liefde. Een vriend van Marianne las zijn brief voor op haar sterfbed, "wat haar deed lachen zoals alleen zij dat kon".

Cohen en zijn Marianne leerden elkaar in de jaren 60 kennen op het Griekse eiland Hydra. Zeven jaar lang hadden ze een vrij onconventionele relatie. Marianne werd Cohens muze, zijn belangrijkste inspiratiebron van dat moment. Hij beschreef hun liefde onder meer in "So long, Marianne", "Bird on a wire", en "Hey, that’s no way to say goodbye".

Vorige week stierf Cohens muze in Oslo, na een lange ziekte. De Canadees werd van haar gezondheidstoestand op de hoogte gebracht door een goede vriend van Marianne. Hij besloot om via een laatste brief afscheid te nemen van zijn grote liefde. Mariannes vriend Jan Christian Mollestad las die brief vlak voor haar overlijden nog voor op Mariannes sterfbed.

Volgens Mollestad was Marianne bij het voorlezen van Cohens brief nog bij bewustzijn, reikte ze op een bepaald moment haar hand uit, en lachte ze "zoals alleen zij dat kon". Twee dagen na het voorlezen van Cohens brief overleed Marianne. Eind vorige week werd ze begraven.

Cohens brief

"We zijn blijkbaar zo oud geworden dat onze lichamen uit elkaar beginnen te vallen. Ik zal je hierin weldra volgen. Weet dat ik dicht bij je ben nu. Als je je hand uitsteekt, dan kan je mijne nog vastnemen. Weet dat ik altijd van je heb gehouden, zowel voor je schoonheid als voor je verstand", schrijft de zanger.

"Ik hoef daar verder niets over te zeggen, want je weet wat ik daarmee bedoel. Ik wil je een goede laatste reis toewensen. Vaarwel vriendin, mijn eindeloze liefde, we zien elkaar later weer."

Meest gelezen