NRC publiceert spotprent Abou Jahjah wel online, maar niet in de krant

Het Nederlandse NRC Handelsblad heeft besloten een opiniestuk van de omstreden Belgisch-Libanese publicist Dyad Abou Jahjah niet te voorzien van een cartoon van Ruben Oppenheimer. Eerder stond die spotprent wel op de NRC-website, maar na een "journalistieke discussie" is besloten de afbeelding weg te halen en niet te publiceren in de krant.

In het opiniestuk bedankt Abou Jahjah Nederland voor de ruimte die hij kreeg in het VPRO-programma "Zomergasten". In het artikel spreekt hij over zichzelf als "de grote boze wolf". In eerste instantie plaatste NRC Handelsblad daarbij een cartoon van de grote boze wolf, die het opengesneden lijk van een van de drie biggetjes op zijn rug draagt. In het gezicht van de wolf was de beeltenis van Abou Jahjah verwerkt.

Adjunct-hoofdredacteur Egbert Kalse laat weten dat de beslissing om de spotprent niet in de krant te brengen, is genomen om de discussie of Abou Jahjah wel of niet een wolf in schaapskleren is niet opnieuw aan te zwengelen. "De afweging was: gaan we zijn mening extra nadruk geven met een cartoon van Oppenheimer en de discussie weer overdoen, of onthouden we ons van commentaar en gaan we niet opnieuw het debat aan'', verduidelijkt Kalse. Uiteindelijk is voor het laatste gekozen, mede omdat de uitzending van Zomergasten alweer van een week geleden is. De komst van de Belgisch-Libanese publicist naar het praatprogramma deed toen veel stof opwaaien.

Oppenheimer betreurt het dat de cartoon is verwijderd. "Jammer, maar een cartoonist is afhankelijk van de hoofdredactie. Het is mijn taak zo scherp mogelijk uit de hoek komen, maar uiteindelijk maakt de hoofdredactie een afweging. Het is jammer, maar ik respecteer de beslissing.''