Opnieuw Kuifjetekening onder de hamer in Hongkong

Op maandag 3 oktober gaan verschillende werken van Belgische striptekenaars onder de hamer in Hongkong. Het pronkstuk is een voorbereidingsschets van Hergé, de geestelijke vader van Kuifje. Dat blijkt uit een mededeling van Artcurial, dat samen met Spink de veiling organiseert.

De tekening van Hergé is een voorbereidende schets die hij gemaakt heeft voor de fresco die in 1979 gerealiseerd werd in het Centre Culturel Wallonie-Bruxelles in Parijs. Op die tekening zijn zowat alle belangrijke personages uit de Kuifjereeks te zien. Geschat wordt dat die schets tussen de 800.000 en 1,2 miljoen euro zal opbrengen.

Ander hoogtepunt wordt een schets uit het Kuifje-album "Cokes in voorraad". Er wordt voorts ook een ensemble geveild van tien Kuifje-tekeningen, die gemaakt werden voor postkaarten die in 1967 werden uitgegeven. Daar schatting kunnen die prenten 9.000 tot 14.000 euro opbrengen per stuk.

naast de werken van Hergé worden nog enkele andere Belgische tekeningen geveild. Zo worden onder meer een pagina uit "Het gele teken" - het bekendste stripverhaal uit de Blake en Mortimer-reeks van Edgar P. Jacobs - en een schets van Guust Flater door Franquin geveild. Tot slot wordt ook een tekening in Chinese inkt van Jean Roba per opbod verkocht. Het is een afbeelding van Billie (de hond uit de reeks Bollie en Billie) die voor de cover van het stripweekblad Robbedoes werd gemaakt.

Het is niet de eerste keer dat op een veiling in Hongkong aandacht wordt besteed aan de Belgische striptekenaars. Een jaar geleden werd daar een originele zwart-wittekening uit het Kuifje-album "De blauwe lotus" voor maar liefst 1,1 miljoen euro geveild.