Opnieuw tientallen doden bij protesten in Ethiopië

Bij de gewelddadige onderdrukking van antiregeringsbetogingen in Ethiopië zijn minstens een vijftigtal personen om het leven gekomen. Andere bronnen spreken zelfs over 100 doden. Er zijn ook nog veel gewonden, zodat de balans nog kan oplopen.
Ook in de hoofdstad Addis Abeba traden de ordediensten hard op.

"Volgens onze informatie zijn tussen de 48 en 50 mensen om het leven gekomen", zo zei oppositieleider Merera Gudina. "Aangezien er veel gewonden zijn, kan die balans echter nog oplopen".

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt dat er bij het protest rond de 100 mensen zijn omgekomen. Volgens AI schoten de veiligheidstroepen met scherp op de demonstranten in de regio Orom0 in de buurt van de hoofdstad Addis Abeba en in de noordelijke regio Amhara. Honderden anderen liepen verwondingen op. De Ethiopische veiligheidstroepen hebben systematisch excessief geweld gebruikt, zei een medewerkster van AI. Ze sprak van "misdaden" en wil dat de verantwoordelijken gestraft worden.

Een diplomatieke bron in Addis Abeba heeft het over 49 doden. Volgens die bron zijn 22 personen gedood in de regio Oromo, waarvan 15 in het dorp Nekempte. In de hele regio vonden zaterdag betogingen plaats. Ook in de hoofdstad Addis Abeba, die normaal gespaard blijft van dergelijke manifestaties kwamen bijna 500 manifestanten samen op Meskel Square alvorens met geweld uiteen gedreven te worden. Velen werden gearresteerd door de politie.

Ook in de regio Amhara vonden er betogingen plaats. De confrontatie tussen veiligheidstroepen en manifestanten heeft daar minstens 27 slachtoffers geëist in de noordelijke hoofdstad van de regio, Bahir Dar. Duizenden manifestanten kwamen daar zondag bijeen.

Oromo en Amhara

In Oromo is het al maanden onrustig. De Oromo en de Amhara zijn de grootste etnische groepen in Ethiopië - samen maken ze 80 procent van de bevolking uit - maar ze voelen zich gediscrimineerd ten opzichte van de Tigre, die ze ervan beschuldigen de sleutelposten te bekleden in de regering, het gerecht en de veiligheidstroepen.

Ze eisen dan ook politieke hervormingen en een onafhankelijke justitie. ook willen ze de vrijlating van actievoerders die bij eerder demonstraties zijn opgepakt.

Daarnaast zijn de demonstraties in Oromo ook gericht tegen de uitbreiding van de stadsgrenzen van Addis Abeba. De actievoerders vrezen dat die nadelig zal zijn voor de plattelandsbevolking.

Ethiopië, in de Hoorn van Afrika, wordt beschouwd als een van de armste landen ter wereld. Er wonen ongeveer 100 miljoen mensen.