Politie spoort jonge haatzaaier uit internetvideo op

De politie is op zoek naar een jongen van ongeveer 15 jaar die haatboodschappen verspreidt. In een video opgenomen in Verviers riep hij op tot moord op alle christenen.

In een video die op een Franse website is verschenen, is een jongeman te zien die door enkele straten van Verviers wandelt en in het Arabisch oproept tot moord op alle christenen. "Oh Allah, vernietig de hatelijke christenen. O Allah, dood ze allemaal. Spaar er geen enkele", is op de beelden te horen.

De burgemeester van Verviers Muriel Targnion neemt de video ernstig en schakelde de politie in. Die heeft de jongeman die op de beelden te zien is inmiddels geïdentificeerd en spoort hem nu op om hem te kunnen ondervragen.

Het zou om een jongen van ongeveer 15 jaar gaan. Volgens de burgemeester staat hij op een lijst van geradicaliseerde personen. Volgens La Meuse zou het om de zoon van El Alami Amaouch gaan, de Nederlands-Marokkaanse geradicaliseerde imam van Dison, een kleine gemeente vlak bij Verviers, wat aan onze redactie bevestigd is door goedgeplaatste bronnen binnen de politie.

Vader moet het land verlaten, maar Francken krijgt hem niet weg

De jongen zou dus de zoon zijn van de radicale imam Shayl Alami, ofte El Alami Amaouch, alias Alami abu Hamza. De salafist ligt al heel lang onder vuur omdat voor het prediken van haat en aanzetten tot geweld. Onder het motto dat hij een gevaar is voor de Belgische samenleving wil staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken hem het land uit zetten.

Alleen, dat lukt voorlopig niet zo goed. In juli van vorig  jaar en in april van dit jaar kreeg hij het bevel om het land te verlaten. Francken wou hem terug naar Nederland sturen, want uiteindelijk is de man Nederlands staatsburger. Dat het voorlopig niet gelukt is, komt omdat de geestelijke beroep heeft aangetekend, en die procedure nog loopt.

Zo zegt Francken daarover aan VRT Nieuws: "We proberen al een jaar om die imam het land uit te krijgen, maar hij is in beroep gegaan. Ik kan maar hopen dat de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen hem snel het land uit zet."

Volgens Francken was de man de "geestelijke vader" van de terreurcel in Verviers. "Het zit blijkbaar in de familie".