Republikein McMullin stelt zich kandidaat tegen Trump

Evan McMullin, een onbekende gewezen CIA-agent en beleidsdirecteur van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, gaat zich kandidaat stellen voor het presidentschap als onafhankelijke. Hij wil een conservatief alternatief zijn voor vastgoedmagnaat Donald Trump, de officiële kandidaat van de Republikeinen. Dat heeft hij bekendgemaakt in een mededeling aan ABC News.

Volgens zijn mededeling is er nog genoeg tijd om een campagne op te zetten die roet in het eten kan gooien voor Donald Trump in een aantal "rode" staten waar Trump het niet goed doet in de polls.

"In een jaar waarin Amerikanen het vertrouwen verloren hebben in de kandidaten van de beide grote partijen, is het tijd dat er een nieuwe generatie van leiders opstaat", zo schrijft hij in zijn mededeling. "Het is nooit te laat om te doen wat juist is, en Amerika verdient veel beter dan wat Donald Trump of Hillary Clinton ons kon kunnen bieden".

"Ik bied mezelf in alle nederigheid aan als een leider die miljoenen ontevreden Amerikanen een conservatieve keuze voor het presidentschap kan geven."

McMullin heeft intussen al een campagnewebsite.

"Never Trump"

De kandidatuur van McMullin wordt gestuwd door sponsors van de "Never Trump" beweging, die gevormd werd nog voor Trump de Republikeinse nominatie binnenhaalde.

"Better for America", een groep die gesticht is door Never Trump-aanhangers, liet verstaan dat een aantal invloedrijke Republikeinen hun steun voor McMullin zullen uitspreken, nu hij zijn kandidatuur bekendgemaakt heeft.

Verwacht wordt dat McMullin maandagmiddag de papieren voor zijn kandidatuur in orde zal brengen. Hij zal echter in een aantal staten, waar de deadline al verstreken is, problemen ondervinden om alsnog op de stembiljetten te geraken.

McMullin was beleidsdirecteur van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, maar de woordvoerder van de Republikeinen zei dat McMullin die functie niet meer uitoefent. "De House Republican Conference is absoluut niet op de hoogte van zijn voornemens", zo zei ze. 

CIA-agent

De 40-jarige McMullin is ongetrouwd, en is nog nooit eerder kandidaat geweest voor een openbare functie. Hij is geboren in Provo in de staat Utah en heeft een bachelor-diploma in internationaal recht en diplomatie van de mormoonse Brigham Young University. Daarna haalde hij nog een master in handelsadministratie aan de Warton School van de University of Pennsylvania.

Hij verrichtte missionariswerk voor de mormonen in Brazilië en vrijwilligerswerk met vluchtelingen in Jordanië voor de VN.

Tijdens de aanslagen van 11 september 2001 volgde hij de opleiding van de CIA in Langley. Hij voltooide zijn opleiding en gaf zich op als vrijwilliger voor overzeese opdrachten in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuidoost-Azië. Hij vervulde verschillende antiterrorisme- en spionageopdrachten in een aantal van de gevaarlijkste landen ter wereld, volgens "Better for America".

In 2011 verliet hij de CIA en ging hij werken bij de zakenbank Goldman Sachs. In 2013 werd hij de belangrijkste adviseur voor nationale veiligheidskwesties van de Republikeinen in het Comité voor Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden, en vervolgens de beleidsdirecteur van de Republikeinse afgevaardigden.

In de recente campagne heeft hij zich laten opmerken als een felle criticus van Trump, onder meer op Twitter.