Schoonbroer van Charlie Hebdo-terrorist opgepakt op weg naar Syrië

In Turkije is Mourad Hamyd opgepakt, de schoonbroer van Chérif Kouachi. Chérif pleegde samen met zijn broer Saïd in januari 2015 de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. Volgens de autoriteiten was Hamyd onderweg naar Syrië om er te gaan vechten in de rangen van terreurgroep IS. De 20-jarige man werd er indertijd van verdachte de derde dader te zijn van de aanslag op het satirische magazine Charlie Hebdo, maar hij werd toen snel vrijgelaten.

Mourad Hamyd woont in de Franse plaats Charleville-Mézières, niet ver van de grens met België. Daar sloeg zijn familie op 25 juli alarm omdat ze al een tijd niets meer van Mourad hadden gehoord.

Drie dagen later werd de jongeman opgepakt in Turkije. Hij werd teruggestuurd naar Bulgarije, waar hij momenteel vastzit. "Hij had het typische gedrag van een buitenlandse Syriëstrijder en zo werd hij geïdentificeerd", meldt de Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken Rumiana Bachvarova.

De antiterreurcel van het Franse parket is een onderzoek gestart en wil via een Europees aanhoudingsmandaat Mourad Hamyd opnieuw in Frankrijk krijgen. Voorlopig zit de man nog vast in een Bulgaarse cel.

Verder onderzoek zal nu moeten uitwijzen of Hamyd effectief van plan was om te gaan strijden in Syrië, dan wel of er een andere verklaring is waarom de man zich naar Turkije had begeven.

"Derde dader" van Charlie Hebdo

De naam van Mourad Hamyd duikt voor het eerst op op 7 januari 2015, de dag van de aanslag tegen de redactie van Charlie Hebdo. De Franse politie verdacht Hamyd er toen van een van de daders te zijn.

Hamyd - de schoonbroer van dader Chérif Kouachi - gaf zichzelf diezelfde dag nog aan in het politiekantoor van Charleville-Mézières. Hij had een alibi: de toen 18-jarige Hamyd zat op het moment van de aanslag kennelijk op school. Hamyd verklaarde dat hij een "doodgewone" jongen was, en dat de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo hem "gechoqueerd had". Hij werd vrijgelaten.

Toch bleven de Franse inlichtingendiensten hem volgen en stond Hamyd kennelijk geregistreerd als "fiche S", mensen die een gevaar betekenen voor de veiligheid van de staat. Het is niet duidelijk hoe de terreurverdachte er toch in geslaagd is om ondanks zijn profiel Frankrijk te verlaten.