Stroomonderbreking Delta Airlines opgelost, vluchten hervatten

Sinds vannacht bleven alle vertrekkende vluchten van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines wereldwijd aan de grond door een stroomonderbreking. Die is iets voor drie uur verholpen en de vluchten hernemen nu geleidelijk. Toch zal het nog wel wat duren vooraleer Delta normaal vliegt.

Door een stroomonderbreking vannacht in de Amerikaanse stad Atlanta, het hoofdkwartier van Delta, zijn de computersystemen van de maatschappij gecrasht. Daardoor waren er wereldwijd problemen bij het inchecken en boarden van passagiers van Delta. De meeste vluchten bleven dan ook aan de grond en in een aantal gevallen werden passagiers die al aan boord waren, terug van het vliegtuig gehaald. Vluchten die al vertrokken waren, konden hun reis voortzetten zoals voorzien.

Iets voor drie uur zijn de informatici van Delta erin geslaagd om het computersysteem opnieuw naar behoren te laten werken. Daardoor zijn al opnieuw vluchten van Delta opgestegen, maar de maatschappij waarschuwt dat het nog lang kan duren vooraleer alles weer normaal is.

Hoe dan ook zijn er nog altijd lange wachtrijen in tal van luchthavens en vooral in de VS. Delta is de derde maatschappij inzake het aantal passagiers en had vandaag 830 vluchten moeten uitvoeren. Bovendien is het erg druk wegens de vakantieperiode. Veel passagiers zijn dan ook al overgeboekt naar andere maatschappijen, maar ook dat verloopt traag en leidt tot irritatie bij de passagiers.

De vlucht van Delta vanuit Zaventem naar New York die om kwart over elf had moeten vertrekken, is nog altijd niet vertrokken. Dat zou pas om half vier het geval zijn.

Computerstoringen niet uitzonderlijk in de lucht

De voorbije maanden waren er al gelijkaardige computerproblemen bij andere luchtvaartmaatschappijen. Twee weken geleden moest de goedkope maatschappij Southwest Airlines meer dan duizend vluchten annuleren wegens gelijkaardige problemen. In mei werd het vliegverkeer boven Zweden enkele uren lang verstoord door een defect in de radar van de luchtverkeersleiders.

In maart moest de Japanse maatschappij ANA honderden binnenlandse vluchten schrappen door een computerprobleem. Toen werden 16.000 passagiers getroffen.

Vorig jaar werd het vliegverkeer aan de drukke oostkust van de VS -met onder meer New York en Washington- urenlang verstoord door een probleem bij de luchtverkeersleiding en in juli van dat moest United Airlines honderden vluchten aan de grond houden.