Turkije verdenkt ook tien buitenlanders na couppoging

De Turkse autoriteiten hebben ten minste tien buitenlanders opgepakt na de mislukte staatsgreep van 15 juli. Ten minste vier van hen zijn ook aangehouden en zitten dus ook in de cel. Dat heeft de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus bekendgemaakt. Nog volgens Kurtulumus is ten minste één buitenlander op de vlucht.

Kurtulmus geeft voorlopig geen informatie over de nationaliteit van de buitenlanders die verdacht worden en sluit ook niet uit dat er nog meer buitenlanders vervolging riskeren naarmate het onderzoek vordert.

Na de mislukte staatsgreep van vorige maand hebben de Turkse autoriteiten een grootse zuiveringsoperatie opgestart. Een kleine 18.000 mensen zijn al opgepakt wegens hun vermoedelijke aandeel in de coup. Tienduizenden anderen zijn ontslagen of geschorst: onder meer rechters, militairen, ambtenaren en dokters.

Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zit geestelijke Fethullah Gülen achter de staatsgreep en is diens beweging ver geïnfiltreerd in het staatsapparaat.