50 Republikeinse veiligheidsexperts: "wij stemmen niet op Trump"

Vijftig Republikeinen die belangrijke functies hebben uitgeoefend binnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten, hebben een brief ondertekend waarin ze zeggen dat ze niet voor de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zullen stemmen. Donald Trump zou namelijk "de meest roekeloze president in de Amerikaanse geschiedenis zijn", klinkt het.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

In de brief staat dat Trump "de morele autoriteit" van de Verenigde Staten zou afzwakken. Tegelijkertijd worden Trumps kennis en geloof in de grondwet in vraag gesteld. Zo zou Trump al "herhaaldelijk" hebben aangetoond dat hij "weinig begrijpt van de nationale belangen, de ingewikkelde diplomatieke uitdagingen, de onmisbare bondgenootschappen en de democratische waarden waarop de Amerikaanse politiek gebaseerd moet zijn."

Kortom: "Trump heeft noch het karakter, noch de waarden, noch de ervaring om president te worden", aldus de veiligheidsexperts. "Hij zou onze nationale veiligheid en ons welzijn in gevaar brengen."

"Niemand van ons gaat voor Donald Trump stemmen", gaan de veiligheidsexperts verder. Al merken de veiligheidsexperts ook op dat -"net zoals wijzelf"- vele Amerikanen hun twijfels hebben over Hillary Clinton.

Wie zijn de briefschrijvers?

De vijftig veiligheidsexperts die hun handtekeningen onder de brief hebben gezet, zijn niet van de minsten. Zo gaat het onder meer om ex-CIA-directeurs. Dat ze nu hun mening laten horen zou te maken hebben met enkele recente uitspraken van Trump. Zo riep hij Rusland op om nog meer mails van Clinton te hacken en openbaar te maken (later zei hij dat het sarcastisch bedoeld was) en zei hij dat hij niet kon garanderen dat -als hij president zou worden- de VS zou reageren bij een aanval op een NAVO-bondgenoot.

"Gefaalde Washington-elite"

Trump heeft alvast scherp uitgehaald naar de briefschrijvers. "Zij die de brief ondertekend hebben, zijn net diegenen die het Amerikaanse volk moet zoeken als het antwoorden zoekt op de vraag waarom de wereld zo'n knoeiboel is. We bedanken hen ook om naar voor te stappen, zodat iedereen in het land kan zien wie de schuld verdient voor het feit dat de wereld zo'n gevaarlijke plaats is." Naast de opkomst van terreurgroep IS, verwijt hij hen ook dat ze de toestemming hebben gegeven om Amerikanen te laten sterven in de Libische stad Benghazi. Hij noemt hen ten slotte een "gefaalde Washington-elite die de macht probeert vast te houden"