Baby in Texas overleden aan gevolgen zikabesmetting

In de Amerikaanse staat Texas is een baby overleden aan de gevolgen van een zikabesmetting. De baby leed aan microcefalie, een zware misvorming van de schedel, en overleed kort na de geboorte. Zijn moeder was tijdens haar zwangerschap besmet geraakt in Latijns-Amerika.
(Archieffoto)

In Texas zijn in totaal al 97 zika-gevallen vastgesteld. Daarbij zijn ook twee kinderen met microcefalie, een misvorming van de schedel die dodelijk kan zijn. Alles diagnoses hebben te maken met mensen die besmet zijn geraakt in het buitenland.

In Florida zijn wel 17 besmettingen vastgesteld waarbij sprake is van overdracht ter plaatse. De besmettingszone bevond zich in een welbepaalde wijk van de stad Miami.

Het zikavirus wordt vooral overgedragen door muggenbeten, maar besmetting kan ook door seksuele contacten. Voor volwassenen is het virus ongevaarlijk, maar zwangere vrouwen moeten opletten omdat ze het virus kunnen overgedragen op de foetus. I dergelijke gevallen kan dat leiden tot baby's met microcefalie.