Dreigingsniveau voor politiekantoren blijft hetzelfde

Het dreigingsniveau voor de politiekantoren wordt voorlopig niet verhoogd. Die beslissing is genomen op basis van het OCAD, het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging. De politie had om een verhoging gevraagd na de aanslag tegen twee politieagentes in Charleroi.

Na de aanslag van een man gewapend met een machete tegen het politiekantoor in Charleroi weerklonk de roep om het dreigingsniveau aan die kantoren te verhogen. Bij die aanval raakten twee politieagentes zwaargewond. De dader werd door een andere agente doodgeschoten.

Ondanks de vraag van de politie zelf en de burgemeester van Charleroi, Paul Magnette (PS), blijft het dreigingsniveau echter op 2 en wordt het dus voorlopig niet verhoogd.

Dat gebeurt op basis van onderzoek door het OCAD, het federaal orgaan dat de dreiging analyseert en dat op autonome wijze doet. Dat komt omdat er geen concrete aanwijzingen zijn voor een mogelijke aanval. Wel zijn de veiligheidsmaatregelen aan de politiekantoren verhoogd. Ook zijn een aantal kantoren, onder meer in Brugge en Gent, gesloten.

De lokale politie vraagt nu wel dat al die maatregelen gestroomlijnd worden. Morgen is er overleg tussen minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en de politievakbonden.