Erdogan noemt Poetin weer "mijn goede vriend"

Turkije en Rusland gaan hun betrekkingen weer normaliseren. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan brengt een bezoek aan zijn Russische collega Vladimir Poetin. Rusland en Turkije halen de banden weer aan na een klein jaar van spanningen, het gevolg van het neerhalen van een Russisch vliegtuig door Turkije in de buurt van de grens met Syrië.

Beide heren hielden hun besprekingen in Sint-Petersburg. Onder meer de toestand in Syrië stond op de agenda. Moskou steunt daar het regime van president Bashar al-Assad en zet daarbij onder meer gevechtsvliegtuigen in. Een woordvoerder van de Turkse president zegt dat de gesprekken in een positieve sfeer zijn verlopen.

Als buurland van Syrië is ook Turkije betrokken partij bij het ingewikkelde Syrische conflict, al is het niet steeds duidelijk welke positie Ankara juist inneemt. Dat heeft mede te maken met de aanwezigheid van Koerdische rebellen bij de strijd tegen Assad. Anderzijds heeft Turkije ook al zijn deel gekregen van aanslagen die door terreurgroep IS zijn opgeëist.

Toen Turkije in november een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde in de buurt van de Syrische grens werden de relaties tussen Ankara en Moskou zo goed als helemaal verbroken. Russische toeristen mochten niet meer naar de Turkse rivièra reizen, waar ze voordien jarenlang massaal neerstreken, toen tot grote tevredenheid van de Turkse toeristische industrie.

"Het is duidelijk dat onze standpunten over Syrië in het verleden niet altijd gelijk liepen", gaf Poetin toe op de persconferentie nadien. "Ik dek dat het mogelijk is om onze visie en onze benadering dichter bij elkaar te brengen.

Poetin noemde het een prioriteit om terug te keren naar de relaties van voor het geruzie. De Russische sancties tegen Turkije zullen geleidelijk aan worden opgeheven. Erdogan voegde eraan toe dat hij samenwerking op het vla van Defensie niet uitsluit.

Boodschap aan het westen

Dat Poetin en Erdogan nu weer beste maatjes zijn, heeft ook te maken met de mislukte staatsgreep in Turkije van vorige maand. Erdogan kan maar matig appreciëren dat het Westen kritiek geeft op de manier waarop hij afrekent met de manier waarop hij de al dan niet vermeende putschisten aanpakt.

Turkije heeft er al mee gedreigd de vluchtelingendeal met de Europese Unie op te zeggen als de EU de Turkse boot blijft afhouden voor het opstarten van de onderhandelingen over toetreding tot de EU.

Anderzijds is Ankara ook boos op de VS omdat Washington niet toezegt om Fethullah Gülen uit te leveren. Volgens de Turken is die predikant en voormalige bondgenoot van Erdogan de aanstichter van de poging tot staatsgreep.

Ankara zit ook niet op dezelfde koers als de NAVO-bondgenoten in verband met het conflict in Syrië. Het Westen wil daar in de eerste plaats IS aanpakken, terwijl Turkije vooral wil vermijden dat de Koerdische rebellen te sterk zouden worden. Dat laatste zou de positie van de Turkse Koerden te veel kunnen versterken, en dat kan Ankara missen als kiespijn.

Maar tussen Poetin en Erdogan lijkt alles weer koek en ei. De Turkse president noemt zijn Russische collega intussen weer "mijn goede vriend".