Flitscamera's moeten inhaalverbod vrachtwagens afdwingen

Het inhaalverbod bij regenweer voor vrachtwagens moet volgend jaar gecontroleerd kunnen worden door de camera's die nu al langs de Belgische wegen staan: flitspalen en camera's voor trajectcontrole. Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) laat de wet daarvoor aanpassen om dit mogelijk te maken. Dat schrijven de kranten van Mediahuis en werd bevestigd aan VRT Nieuws.
BELGA/ MAETERLINCK NICOLAS

Sinds 2008 mogen vrachtwagenchauffeurs niet inhalen bij regenweer. Maar het inhaalverbod wordt vaak niet gerespecteerd, ook al omdat de pakkans klein is: jaarlijks worden er maar zo'n 500 chauffeurs betrapt. Dat komt doordat een politieagent de overtreding met zijn eigen ogen moet vaststellen. 

Maar vanaf volgend jaar moet dat dus veranderen. Minister van Mobiliteit Bellot wil de wet aanpassen zodat de overtreding ook kan worden vastgesteld met onbemande camera's. In de nieuwe wet zal bepaald moeten worden hoeveel regen er moet vallen voor het inhaalverbod geldt en of de camera's met een regensensor moeten worden uitgerust.

Het idee om de camera's in te zetten om het inhaalverbod te controleren is niet nieuw. Vorig jaar had het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer al aangeboden om dertien slimme camera's te gebruiken om het inhaalverbod te controleren. Er werd toen gezegd dat er snel overleg zou komen met de minister van Mobiliteit, toen nog Bellots voorganger en partijgenote Jacqueline Galant.

Vrachtwagenchauffeur: "Sommigen zijn cowboys"

Meest gelezen