Gent en Brugge sluiten politiekantoren voor bezoekers uit veiligheidsoverwegingen

In Brugge is maar één van de zeven politiekantoren geopend voor bezoekers. Dat is een rechtstreeks gevolg van de aanval op twee politieagentes in Charleroi. Ook in Gent zijn vier van de elf politiekantoren gesloten voor bezoekers.

De politie is wel degelijk aanwezig in de zes gesloten politiekantoren, maar de burger kan er niet terecht bij het onthaal om een aangifte te doen. Het gaat om de politiekantoren in het centrum, Sint-Kruis, Zeebrugge, Assebroek, Sint-Andries en Sint-Michiels. Het hoofdcommissariaat aan de Lodewijk Coiseaukaai is het enige kantoor dat geopend is voor bezoekers.

De woordvoerder van de Brugse politie Philippe Tankrey bevestigt dat de kantoren gesloten zijn, de korpschef wil pas reageren na het overleg met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Diens kabinet zit vanmiddag samen met de lokale en federale politie, alsook met het Crisiscentrum en antiterreurorgaan OCAD om te bekijken of er extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn voor de politie. Morgen zit de minister samen met de politievakbonden.

Veralgemenen?

Minister Jambon verklaarde vanmiddag voorafgaand aan het overleg dat er bekeken zal worden of een aantal maatregelen eventueel moet worden veralgemeend. Tegelijk zei de minister dat de beslissing over beveiligingsmaatregelen vooral bij de lokale politie ligt.

"De afgelopen maanden hebben we al aan de politie gezegd welke bijkomende maatregelen genomen kunnen worden. Het is hun beslissing om daar al dan niet mee om te gaan." Jambon zei dat daarbij telkens goed naar de specifieke situatie moet worden gekeken.

Ook in Gent

Niet alleen in Brugge, maar ook in Gent zijn politiekantoren gesloten: in vier van de elf kantoren kunnen burgers niet terecht bij het onthaal. Het gaat om kleinere kantoren: Oostakker, Drongen, Ledeberg en Wondelgem.

De beslissing is genomen na de aanval in Charleroi, maar het heeft ook te maken met de vakantieregeling. De veiligheid van burger en politie is prioriteit nummer 1, klinkt het. De kantoren zijn sowieso gesloten (voor bezoekers) tot en met vrijdag 12 augustus.

Ook andere politiezones nemen maatregelen

  • De lokale politie van Antwerpen maakte gisteren al bekend dat al haar agenten die rechtstreeks in contact komen met burgers hun dienstwapen moeten dragen. Ook het burgerpersoneel zal pepperspray kunnen gebruiken.
  • Bij de politie van Ninove moet elke bezoeker zich aanmelden via de intercom, zo schrijft De Morgen.
  • Bij de politie Limburg Regio Hoofdstad moesten bezoekers al langer aanbellen en zich registreren. Daar gaat men nu intensiever controleren.