Honden zijn welkom in S.M.A.K. in Gent

Het S.M.A.K. in Gent zet voortaan de deuren open voor honden. Het initiatief begon als een grap toen een regelmatige bezoeker een pasje kreeg om zijn hond mee naar binnen te nemen. Andere honden zijn nu ook welkom wanneer hun baasjes kunnen bewijzen dat het dier gewend is om musea te bezoeken en er geen grote drukte is in het museum.

Voortaan zijn niet enkel de hondenbeelden van Jeff Koons (foto) welkom in het S.M.A.K. in Gent. Naast begeleidingshonden zijn nu ook de honden van gewone bezoekers welkom, meldt Philippe Van Cauteren in De Gentenaar.

Peter Aerts van het S.M.A.K. nuanceert het initiatief enigszins. "Het is niet de bedoeling dat een hondenclub een uitstap naar het museum plant, maar individuele bezoekers met een hond zullen niet per definitie geweigerd worden. Maar we kunnen het niet loskoppelen van het gezond verstand."

Het S.M.A.K. heeft nog geen officiële richtlijn uitgewerkt voor hondenbezoek. Het museum wil dieren die gewend zijn aan een museumbezoek op rustige momenten de toegang niet langer ontzeggen.

"Bij de opening van een tentoonstelling wanneer het bijzonder druk is, lijkt het ons minder geschikt om een hond mee te brengen. Maar in rustige periodes en na een goed gesprek met het baasje van het dier gaan we honden eventueel toelaten. S.M.A.K. wil met de hondenpasjes graag bijdragen aan een tolerante en respectvolle samenleving", besluit Peter Aerts.