Indiase activiste beëindigt na 16 jaar hongerstaking

De Indiase activiste Chanu Irom Sharmila heeft aangekondigd dat ze na zestien jaar stopt met haar hongerstaking. Ze wil een andere koers varen en zal zich verkiesbaar stellen bij de deelstaatverkiezingen van volgend jaar.

De vrouw begon haar hongerstaking in november 2000, uit protest tegen een wet die mensenrechten opschortte in onrustige gebieden in India. De controversiële wet was ook van kracht in Manipur, waar de vrouw woonde. Daar waren tien burgers gedood door het leger, wat uiteindelijk de directe aanleiding voor de hongerstaking van de vrouw werd.

Na een zelfmoordpoging werd de vrouw echter opgepakt, aangezien zelfmoord een misdaad is in India. De vrouw werd sindsdien vastgehouden in een ziekenhuiskamer, waar ze kunstmatig werd gevoed.

Vorige week had de vrouw aangekondigd dat ze haar hongerstaking wilde beëindigen. Dat heeft ze nu ook voor een rechter herhaald. De vrouw wil nu op een andere manier actievoeren: via de politiek. Als de vrouw bij de deelstaatverkiezingen verkozen wordt, wil ze de wet waar ze al zestien jaar lang tegen protesteert, intrekken.

Na 16 jaar hongerstaking: "En nu wil ik iets drinken"