Led Zeppelin recupereert gerechtskosten voor "Stairway to heaven" niet

Een poging van de Britse hardrockgroep Led Zeppelin om de gerechtskosten te recupereren bij het (gewonnen) proces omtrent het plegen van plagiaat bij de klassieker "Stairway to heaven" is spaak gelopen. Dit meldt Rolling Stone.
AP1985

Een federale jury in de VS heeft in juni beslist dat Led Zep (de intro) niet heeft gejat van het nummer "Taurus" van de band Spirit, zoals de erven van wijlen Spirit-gitarist Randy California hadden geklaagd.

Gitarist Jimmy Page en zanger Robert Plant alsmede hun muziekuitgeverij Warner/Chappell probeerden daarop hun 793.000 dollar  (714.000 euro) aan gerechtskosten te recupereren. Ze voerden aan dat geen verzekeringsmaatschappij die zou uitkeren omdat de gewraakte Zep-klassieker 45 jaar oud is. Advocaten van de groep noemden het plagiaatproces bovendien een "frivole poging" om de Britse band uit te schudden.

Maar daar had echter R. Gary Klausner geen oren naar. Hij zei dat de rechtszaak, weliswaar door Led Zeppelin gewonnen, niet frivool en niet zonder merites was. De hardrocklegende kan bijgevolg de gerechtskosten niet recupereren.

Tegen de beslissing van de jury is inmiddels beroep aangekondigd.

Meest gelezen