Onderzoeksrechter aangesteld voor internetvideo met haatboodschap

In Verviers is een onderzoeksrechter aangesteld voor de zaak rond de jongeman die in een video oproept tot moord op alle christenen. Omdat het om een minderjarige gaat, wil het parket niet meedelen of de jongeman al opgepakt is.

In een video die op een Franse website is verschenen, is een jongeman te zien die door de straten van Verviers wandelt en in het Arabisch oproept tot moord op alle christenen. "Oh Allah, vernietig de hatelijke christenen. O Allah, dood ze allemaal. Spaar er geen enkele", is op de beelden te horen.

De burgemeester van Verviers Muriel Targnion (PS) schakelde meteen de politie in. De videobeelden zijn gisteren overgemaakt aan het parket in Verviers.

De jongeman is inmiddels geïdentificeerd. Het gaat om een 17-jarige jongen, in november wordt hij 18. Hij is de zoon van El Alami Amaouch, een Nederlands-Marokkaanse geradicaliseerde imam van Dison, een kleine gemeente vlak bij Verviers.

Omdat het om een minderjarige gaat, wil het parket niet zeggen of de jongen al is opgepakt. In hetzelfde dossier wordt nog naar andere personen gezocht die meegewerkt hebben aan de video.