Ribbelglas van Stella Artois maakt definitief plaats voor kelkglas

AB InBev zet een punt achter de productie van het iconische ribbelglas van Stella Artois. De brouwerij vindt het glas niet langer passen bij het imago van een premiumpils. Cafébazen krijgen in de toekomst alleen nog kelkglazen geleverd of gladde "boerkes", gewone glazen zonder ribbels.

De marketing heeft het gehaald van de traditie. In het buitenland staat de naam Stella Artois voor een luxepils. En die heeft recht op een al even luxueus glas. Die positionering is anders dan in België. Bij ons heeft de pils veeleer een volks karakter. In menig Belgisch café was het geribbelde glas een vertrouwd zicht. Maar dat verandert.

Bij veel mensen en in veel cafés zullen de ribbelglazen natuurlijk nog lange tijd te zien zijn. Alleen kunnen cafébazen ze niet langer bestellen. Vertegenwoordigers van AB InBev vragen hen ook om zoveel mogelijk kelkglazen te gebruiken. Voor de ribbelglazen van Jupiler, een andere pils van AB InBev, verandert er niets.

Een icoon dat sneuvelt, doet pijn. Vooral in Leuven, de bakermat van Stella Artois, waar de meeste cafés "Stella" tappen. Los van nostalgie of chauvinisme zijn er nochtans ook smaak-technische redenen om het verlies van het ribbelglas te betreuren. Een pils drinkt u bij voorkeur op een temperatuur van 4°C. In de "boerkes" met gladde zijkant warmt het bier sneller op. Een kelkglas hoeft wat dat betreft gelukkig niet onder te doen voor het ribbelglas.