Stoorzender Radio Maria maakt nonnen hoorndol

Radio Maria Nederland heeft de uitzendingen via de middengolf gestaakt. Dat meldt Kerknet. De reden? Nonnen in een klooster in de buurt van de zendmast kregen de uitzendingen van de katholieke radio ongevraagd op hun hoorapparaat te horen.
Een still uit de film "Sister act".

Diepgelovige christenen kennen 'm zeker: Radio Maria, de katholieke radiozender die in verschillende landen wereldwijd programma's over geloof en gebed de ether in stuurt, zo ook in Nederland en België.

Bij ons loopt alles vooralsnog op wieltjes, maar bij onze noordburen loopt het de jongste tijd fout met de uitzendingen via de middengolf. Die werden in september vorig jaar een eerste keer gestaakt nadat de zenderexploitant het contract had opgezegd.

In april jongstleden ging Radio Maria opnieuw de lucht in via de middengolf dankzij een antenne op het dak van het missieklooster Heilig Bloed in Aarle-Rixtel in de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

Nauwelijks enkele maanden later zijn de uitzendingen via die antenne alweer stopgezet en wel om een merkwaardige reden, zo meldt Kerknet. Klaarblijkelijk pikten de hoorapparaten van de nonnen in het klooster de geluidsgolven op. Hierdoor kregen de vrouwen de hele dag lang ongevraagd Radio Maria te horen. Ook tijdens de mis was de zender voortdurend via de geluidsinstallatie in de kerk te horen.

Radio Maria gaat nu op zoek naar een andere manier om via de middengolf uit te zenden. Dat moet de zender doen, wil hij zijn DAB-capaciteit (digital audio broadcasting) behouden.

lees ook