Suggereert Trump om Clinton neer te schieten?

In de Verenigde Staten heeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zich afgevraagd wat gewapende burgers kunnen doen "om zijn Democratische rivale Hillary Clinton te stoppen" als ze het vrije wapenbezit, verankerd in een aanvulling op de grondwet, zou afschaffen. Die uitspraak heeft heel wat commotie veroorzaakt, maar Trump ontkent dat hij heeft opgeroepen tot geweld tegen Clinton.

Een dag nadat Trump zich wat meer in de lijn van de Republikeinse partij had gesteld met zijn economisch plan en belastingverlagingen, gaf hij Hillary Clinton opnieuw een dreun tijdens een toespraak tot zijn aanhangers in North Carolina, een zuidelijke staat waar het nek-aan-nek kan gaan in november.

Trump verweet Clinton dat ze het 2e amendement op de grondwet wil afschaffen, iets wat erg gevoelig ligt bij de conservatieve wapenlobby. Dat amendement uit 1791 geeft Amerikaanse burgers het recht wapens te dragen, maar is in opspraak gekomen door de vele wilde schietpartijen in het land.

"Als Clinton de kans krijgt om rechters in het Hooggerechtshof te benoemen (wat een presidentieel voorrecht is, zij het mits goedkeuring door de Senaat), dan is er niets dat jullie kunnen doen om dat tegen te houden. Although the second amendment people, maybe there is. I don't know", zei Trump, waarna het publiek aan het juichen ging.

De kandidaat vermeed om duidelijk op te roepen om Clinton neer te schieten, maar eerder had een adviseur van Trump, Al Baldasaro, gezegd dat Clinton een "zak vuilnis was" en "door een vuurpeloton zou moeten worden doodgeschoten wegens verraad".

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

"Wat Trump zegt, is gevaarlijk"

De Clinton-campagne was er als de kippen bij om te reageren. Haar campagneleider Robby Mook stelde het zo: "Wat Trump zegt, is gevaarlijk. Een persoon die de president van de VS wil worden zou op geen enkele manier het gebruik van geweld mogen suggereren".

Dat de campagne erg bitsig wordt, is al een tijd duidelijk. Zo had Trump de Russische geheime diensten eerder opgeroepen om e-mails van Clinton te hacken en vrij te geven. Later deed hij dat af als een grapje.

De Democraten kunnen er echter niet mee lachen en al evenmin voormalig CIA-directeur Michael Hayden. "Als iemand zoiets (oproep tot 2e amendement) had gezegd buiten op straat, zou hij door de politie zijn opgepakt en ondervraagd door de geheime diensten". Gisteren heeft Hayden samen met 50 andere gewezen toplui van de geheime diensten gezegd dat Trump "ongeschikt is om president te worden".

Trump zelf is niet onder de indruk. Al enkele dagen waarschuwt hij dat er bij de verkiezingen in november "geknoeid zal worden om Clinton te laten winnen". Zijn aanhangers dreigen met burgerlijke ongehoorzaamheid en zelfs geweld als Clinton zou winnen, zeker als zij in de belangrijkste staat Florida zou winnen, waar ze voorstaat in de peilingen.

AP2009

Trump: "Ik roep niet op tot geweld tegen Clinton"

Donald Trump heeft nu ook gereageerd op de commotie rond zijn recentste uitspraak. Hij heeft naar eigen zeggen nooit opgeroepen om geweld te gebruiken tegen zijn tegenkandidaat Hillary Clinton. Volgens hem hebben de media zijn uitspraak over het 2e amendement opgeblazen en verkeerd geïnterpreteerd.

"Ik riep enkel de liefhebbers van wapenrechten op om te gaan stemmen. Er kan geen enkele andere interpretatie zijn", aldus de Republikeinse presidentskandidaat.

Overigens slaat de waarschuwing van Trump dat Clinton als presidente het Hooggerechtshof zou kunnen manipuleren om de grondwet te wijzigen, nergens op. Het Hooggerechtshof interpreteert grondwetsartikels, maar kan ze niet wijzigen.

Artikel 5 van de grondwet bepaalt dat een grondwetswijziging enkel kan door goedkeuring van twee derde in zowel het Huis als de Senaat of door een meerderheid van drie vierde in een conventie van deelstaten.