Tarweopbrengst 30 tot 50 procent lager dan vorig jaar

De tarweoogst in ons land is volop bezig, maar de boeren weten al dat ze zich een fors lagere opbrengst mogen verwachten - en ook fors lagere inkomsten. De boerenbond verwacht een achteruitgang van 30 tot 50 procent, te wijten aan het natte weer van het voorjaar.
AFP or licensors

Na de slechte resultaten van de gerst - een weinig geteeld gewas in onze streken - ontgoochelt ook de tarweopbrengst. "Ik heb dergelijke lage opbrengsten in vijftig jaar carrière nooit eerder meegemaakt", zegt expert Georges Van Keerberghen van de Boerenbond.

De aarvorming in de bloeiperiode is ernstig verstoord door de vochtige weersomstandigheden. Daardoor zal niet alleen de kilo-opbrengst laag zijn, maar ook de kwaliteit van de granen gering zijn. Voor de weinige baktarwe van eigen bodem is dat ronduit desastreus, maar ook de tarwe die tot veevoeder verwerkt wordt, zal kwalitatief en kwantitatief onder de verwachtingen blijven.

De lagere opbrengsten zullen ook niet gecompenseerd worden door betere prijzen, omdat België bij granen, anders dan bij aardappelen bijvoorbeeld, geen rol van betekenis speelt in de wereldproductie.

Ook in Frankrijk, de grootste tarweproducent in de Europese Unie, zien de prognoses er somber uit. Het Franse consultancybureau Agritel spreekt in Le Monde van de slechtste opbrengst sinds 1983. In vergelijking met vorig jaar zullen de boeren er naar schatting 30 procent minder tarwe oogsten.