Turkije waarschuwt VS: "Zet bilaterale relaties niet op het spel voor Gülen"

"Als Gülen niet wordt uitgeleverd, dan offeren de Verenigde Staten onze bilaterale relaties op voor een terrorist." Dat heeft de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag gezegd aan het staatspersagentschap Anadolu. Hij benadrukte daarbij dat het anti-VS-gevoel piekt bij de Turkse bevolking.

Vrijwel meteen na de mislukte coup, riep de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de Verenigde Staten op om zijn rivaal Fethullah Gülen (die sinds 1999 in ballingschap in de Verenigde Staten woont nvdr.) te arresteren of aan Turkije uit te leveren. Volgens Erdogan zit Gülen achter de mislukte staatsgreep van afgelopen maand. De VS, een NAVO-bondgenoot van Turkije, liet al verstaan dat Ankara met stevige bewijzen zal moeten komen.

Er zou nu reeds een "positieve evolutie" zijn in de gesprekken tussen Turkije en de VS over de uitlevering van Gülen, aldus Bozdag. "De Amerikaanse autoriteiten bespreken de uitlevering van Gülen en zijn bezorgd over de voorwaarden van de uitlevering. Dat is positief." Al zegt Bozdag tegelijkertijd dat de VS de "onvoorwaardelijke vrijlating" van Gülen moet vergemakkelijken. "Gülen is niet langer nuttig voor de VS", klinkt het.

De minister zei verder ook nog dat alles samen ruim 26.000 mensen zijn opgepakt in de nasleep van de mislukte staatsgreep. 16.000 onder hen zijn al officieel in verdenking gesteld en blijven in de cel. 

Erdogan op bezoek bij Poetin

Vandaag gaat de Turkse president Erdogan op bezoek bij de Russische president Poetin. De ontmoeting was al langer gepland maar krijgt extra betekenis door de mislukte staatsgreep van vorige maand. Officieel gaan Erdogan en Poetin hun hernieuwde vriendschap bezegelen. "In november vorig jaar schoot Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig neer in de buut van de Syrische grens", vertelt VRT-journaliste Mieke Strynckx. "De relaties raakten daardoor aardig bekoeld." Poetin was echter de eerste om Turkije de hand te reiken na de mislukte staatsgreep van vorige maand, terwijl de wig tussen Turkije en de EU alleen maar groter werd.