Vreedzaam protest tijdens Olympische Spelen kán

Vreedzaam protesteren tegen de politieke gang van zaken in Brazilië tijdens de Olympische Spelen is toegelaten. Dat heeft een Braziliaanse rechtbank beslist nadat de organisatoren toeschouwers hadden laten buitenzetten die bordjes hadden omhoog gehouden waarop "Temer buiten" stond.

Volgens de rechtbank bestaat er momenteel geen enkele wettelijke basis om Brazilianen hun grondwettelijk recht van vrije meningsuiting te ontzeggen. Organisatoren die vreedzaam betogende toeschouwers eruit gooien, riskeren een boete tot 10.000 reais (2.856 euro).

Volgens de rechter kunnen alleen racistische of xenofobe boodschappen uit de olympische stadia worden geweerd.

Nu de Braziliaanse Senaat zich buigt over de definitieve afzetting van president Dilma Rousseff, lijken de politieke spanningen in het land weer op te borrelen, ondanks de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Tegenstanders van interim-president Michel Temer grijpen de sportmanifestatie aan om hun ongenoegen over Temer te uiten. Ze houden bordjes op me e tekst "Fora Temer" ("Temer buiten"). Tijdens de openingsceremonie in het Maracanã-stadion werd Temer zelfs uitgejouwd toen hij de Spelen voor geopend verklaarde.