"Goden op de Olympusberg" keren naar huis terug

Op donderdag 25 augustus vindt in de Antwerpse binnenstad een bijzonder gevoelig transport plaats. De monumentale plafondschildering op doek "Goden op de Olympusberg" keert na restauratie terug naar het erfgoedhuis Den Wolsack.

"Goden op de Olympusberg" is een doek uit 1772 van een onbekende schilder, dat in opdracht van een koophandelsfamilie in de Hofkamer in de tuin van Den Wolsack werd bevestigd. Met 65 m² is het de grootste plafondschildering op doek in West-Europa.

Op 25 augustus wordt het na zes jaar opnieuw van het studiecentrum Rubenianum naar de oorspronkelijke en inmiddels gerestaureerde locatie in de Hofkamer van het erfgoedhuis Den Wolsack gebracht. Zowel het transport - onder politiebegeleiding - als het daaropvolgende ophangen van het doek zal volgens erfgoedorganisatie Herita minutieus moeten gebeuren. "De Hofkamer is een echt pronkgebouw dat gebruikt werd om indruk te maken op gasten", zegt Liesbeth De Maeyer van Herita, dat momenteel zijn kantoren in Den Wolsack heeft.

"Het heeft lang geduurd voor de restauratie financieel rond was, maar nu zou alles tegen de zomer van 2017 klaar moeten zijn. Het gelijkvloers waar het doek hangt, is nu al zo goed als af. Op termijn willen we de Hofkamer weer aan het publiek kunnen tonen, bijvoorbeeld door ze open te stellen voor workshops of lezingen."

Het doek werd eind 2008 al uit de Hofkamer verwijderd om zelf gerestaureerd te worden, maar in de restauratieruimte in het ING-gebouw in de Lange Gasthuisstraat ging het mis. Het doek kantelde om tijdens het rechtzetten en er kwam een scheur in. De schade kon echter volledig worden hersteld. Toen nadien bleek dat de restauratie van de Hofkamer nog een hele tijd zou duren, kreeg "Goden op de Olympusberg" een tijdelijk onderkomen in het studiecentrum Rubenianum.