Douane onderschept recordaantal geldsmokkelaars

De douane heeft vorig jaar ongeveer 190 geldsmokkelaars onderschept. Dat kwam de krant De Tijd te weten. Het aantal smokkelaars is meer dan dubbel zo groot als in 2014. De meeste vangsten gebeuren op Brussels Airport.

Iedereen die meer dan 10.000 euro aan cash geld over de grenzen van de Europese Unie wil brengen, moet dat aangeven. Maar er zijn dus mensen die dat niet doen. In sommige gevallen gaat het om misdaadgeld. Al is dat zeker niet altijd zo.

"De vaststellingen die we doen, hebben vooral betrekking op mensen uit regio's of landen met een sterke casheconomie", zegt Francis Adyns van de Federale Overheidsdienst Financiën. "Het gaat vooral om mensen uit Afrika of Azië. Het hoeft niet altijd verdacht te zijn, maar het kan, vandaar dat die verplichting ingevoerd is."

Voor mensen die geen slechte bedoelingen hebben, volstaat het om effectief aangifte te doen. Daarna kunnen ze hun reis voortzetten.