Duitse politie houdt grootschalige actie tegen extremisten in Noordrijn-Westfalen

In Duitsland is een grote politieactie gehouden tegen drie leden van terreurnetwerken. De drie worden ervan verdacht tussen januari en juli 2015 nieuwe leden en aanhangers voor IS te hebben geronseld. Er zijn huiszoekingen geweest in Hildesheim, in de deelstaat Nedersaksen, en in Duisburg, Dortmund en Düsseldorf, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Bij de actie zijn 150 agenten ingezet. In Duisburg heeft de politie een Turks reisbureau onderzocht. De actie is gericht tegen onder meer een prediker die jonge mannen ronselde voor de gewapende strijd in Irak en in Syrië. Er is voorlopig niemand opgepakt.

Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel heeft één verdachte, een man uit Duisburg, contact gehad met twee jongeren. De twee moesten een aanslag plegen op een gebedshuis van de Sikh-gemeenschap in Essen. De verdachte zelf ontkent dat.

De Duitse Binnenlandse Veiligheidsdienst hoopt met de acties van vandaag bewijsmateriaal te verzamelen en meer inzicht te krijgen in het doen en laten van extremisten die al langere tijd gevolgd worden.

Syrische verdachte

Gisteren is in Mutterstadt, in de deelstaat Rijnland-Palts, een 24-jarige asielzoeker opgepakt op verdenking van extremisme. Het gaat vermoedelijk om iemand die handelde in opdracht van een hooggeplaatst lid van terreurgroep IS. Volgens de politie had de man plannen om een aanslag uit te voeren tijdens de start van de Duitse voetbalcompetitie eind augustus. De tip voor de arrestatie komt uit Noordrijn-Westfalen.