Ebru Umar moet voor Turkse rechter verschijnen

De Nederlandse columniste Ebru Umar moet zich verantwoorden voor een Turkse rechtbank voor beledigingen aan het adres van Erdogan. De vrouw van Turkse afkomst zegt niet van plan te zijn naar Turkije af te reizen om er zich te verdedigen.

Op 6 september moet de Metro-columniste verschijnen op beschuldiging van belediging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en van de grondlegger van het huidige Turkije Mustafa Kemal Atatürk. Ze had de twee in een interview met de Nederlandse krant De Telegraaf in april dictators genoemd. Umar zat toen vast in Turkije.

Op 22 september draait het in de rechtbank om een belediging van de profeet Mohammed. In 2011 had ze een tweet gestuurd met de tekst "Mohammed is een homo, succes gegarandeerd". Umar is inmiddels terug in Nederland en is niet van plan naar Turkije te reizen.