Eurostarpersoneel legt twee weekends werk neer

Het Britse treinpersoneel van de Eurostar gaat zeven dagen staken, verspreid over twee weekends. Volgens de directie van de Eurostar zullen daardoor treinen geschrapt moeten worden, maar passagiers die al gereserveerd hebben, zouden met latere treinen op hun bestemming moeten raken.

De Britse spoorvakbond RMT is van plan om zeven dagen lang het werk neer te leggen bij de operator van de hogesnelheidslijn. Komend weekend zal er vanaf vrijdag tot en met maandag gestaakt worden. Eind augustus legt het personeel van de Eurostar nog eens het werk neer, van 27 tot en met 29 augustus.

De aanleiding is een aanslepend conflict over de balans werk-privé. Volgens de vakbond laat het management van de Eurostar na om een akkoord uit 2008 uit te voeren, waarin een betere werk-privébalans voor het treinpersoneel is uitgewerkt.

"Onze leden zijn het beu", luidt het in een mededeling van de vakbond. 95 procent van de leden schaarde zich volgens de bond achter de stakingen.

"Hoogstens twee geschrapte verbindingen per dag"

Volgens de directie van de Eurostar zouden de gevolgen van de staking eerder beperkt zijn. Enkele treinen zullen geschrapt moeten worden, maar mensen die al gereserveerd hadden, zouden met latere treinen toch op hun bestemming moeten raken.

Zo zal vrijdag 12 augustus zeker één heen-en-weerverbinding tussen Brussel en Londen geschrapt zijn. Eurostar zal de betrokken passagiers op voorhand verwittigen. De verbinding met Parijs zou vrijdag niet getroffen worden.

Eurostar maakt zich sterk dat over heel de staking heen "hoogstens twee heen-en-weerverbindingen per dag" geannuleerd zullen worden. De hst-operator zal het beschikbare personeel maximaal mobiliseren en meer beroep doen op de werknemers op het vasteland.