Fietser gemiddeld 4 kilogram lichter dan automobilist

Wie regelmatig fietst, weegt gemiddeld vier kilogram minder dan wie vooral de auto neemt. Dat blijkt uit een onderzoek in zeven verschillende Europese steden, waaronder ook Antwerpen. Ook VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, werkte mee aan het onderzoek.
ImageGlobe

"Het resultaat lijkt voor de hand te liggen. Toch is dit niet zo'n evidente conclusie", zegt Luc Int Panis van VITO. "Er zijn heel wat factoren die het lichaamsgewicht beïnvloeden. Bovendien gaat het om 4 kilo. Ik vind dat veel."

"We zijn er in dit onderzoek ook in geslaagd om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten. Dat is bijvoorbeeld gebeurd door mensen over een langere periode te volgen. We merken dan dat het gewicht mee verandert bij veranderingen in het fietsgedrag."

Grootschalige studie

De conclusie komt voort uit een eerste analyse van de resultaten van het Europese PASTA-project. Dat bestudeert hoe verschillende vormen van transport een effect hebben op fysieke activiteit en gezondheid.

Er werden 11.000 Europese vrijwilligers ondervraagd in zeven verschillende steden. Naast Antwerpen zijn ook Barcelona (Spanje), Londen (Verenigd Koninkrijk), Örebro (Zweden), Rome (Italië), Wenen (Oostenrijk) en Zürich (Zwitserland) betrokken bij het onderzoek.

De bedoeling is om via het onderzoek nog andere verbanden aan te tonen tussen gezondheid en mobiliteit. "We willen nagaan of fietsers op fysiek vlak ook echt actiever zijn. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar het is nooit bewezen. Het is mogelijk dat fietsers het minder nodig vinden om daarnaast nog aan sport te doen", besluit Int Panis.