Filipijnen bevestigen goede relaties met VS ondanks "hoerenzoon"

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Filipijnen benadrukt dat de banden met de VS sterk zijn. Een week eerder had kersvers president Rodrigo Duterte de Amerikaanse ambassadeur in het land, Philip Goldberg, een "hoerenzoon" genoemd.

Naar aanleiding van de belediging werd de Filipijnse vertegenwoordiger van de ambassade in Washington ontboden. Volgens Charles Jose, de woordvoerder van het Filipijnse ministerie van Buitenlandse Zaken, was dat om de "Filipijns-Amerikaanse betrekkingen in hun geheel te bespreken". Hij benadrukt dat de relaties met de VS sterk blijven.

Duterte (foto rechts) haalde uit naar Goldberg tijdens een toespraak vorige week voor het leger in Cebu. "Ik kan het vinden met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (foto links), maar ik heb ruzie met zijn homofiele ambassadeur", luidde het. Ik ben boos op hem, omdat hij zich moeide met de verkiezingen, door hier en daar verklaringen af te leggen. Hij mocht dat niet doen."

Goldberg uitte in volle verkiezingscampagne in mei onder meer kritiek op Duterte over een grap die de president had gemaakt over de verkrachting van een Australische missionaris die werd gedood bij de gijzeling in een gevangenis in 1989 in Davao City, waar hij burgemeester was.