Heeft Trump zich dan toch in de voet geschoten?

De suggestie van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump dat de "2nd Amendment people" (wapendragers) zijn Democratische rivale "Hillary Clinton moeten stoppen", heeft de Amerikaanse media met ontzetting geslagen. Zelfs de erg conservatieve pers vindt de suggestie tot moord een brug te ver.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Controversiële uitspraken zijn de troefkaarten van Tump in de voorverkiezingen -en in feite zijn hele carrière- geweest en hebben hem ook geen windeieren gelegd. Telkens als "bloedende" vrouwen, "verkrachtende" Mexicanen en de lange lijst andere beledigde groepen ervan langs kregen, voorspelden de media dat zijn campagne over was; telkens geraakte Trump ermee weg, kreeg hij de media-aandacht die hij wilde en zijn aanhang werd er niet kleiner om.

Nu gaat het echter om de echte kiescampagne en twee zware uitspraken lijken zijn aanhang nu toch te schaden. De eerste was de uitval naar de ouders en vooral de moeder -"die misschien toch niks mocht zeggen"- van een in Irak gesneuvelde VS-soldaat die moslim was. Tot verbijstering van zijn campagnestaf bleef Trump inhakken op die moeder en dat sloeg veel wonden bij oorlogsveteranen en hun families, net een groep mensen die Trump eerder op zijn hand leek te krijgen.

De voorbije weken probeerden conservatieve Republikeinen zoals Newt Gingrich om Trump opnieuw aanvaardbaar te maken voor hun achterban en dat leek te lukken toen hij in Detroit een erg traditioneel Republikeins economisch plan voorstelde met lage belastingen en minder regulering door de overheid "om ongeziene welvaart te creëren".

Trump blijft echter Trump en de onuitgesproken hint van gisteren dat wapenbezitters Hillary Clinton zouden kunnen "stoppen" (neerschieten?) als ze de wapenwet zou verstrengen, is ingeslagen als een bom. De Republikeinse kandidaat verdedigt zich en zegt dat hij geen moord suggereerde, maar wel dat de aanhangers van het wapenbezit massaal naar de stembus zouden moeten gaan.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

"Zo werd Yitzhak Rabin vermoord"

De Amerikaanse pers -en dat over de meeste strekkingen heen- brandt de campagne van Trump af. "Hij is een walgelijk mens", schrijft columnist Thomas Friedman in The New York Times. Dergelijke nauwelijks verholen hints is precies "hoe de Israëlische premier Yitzhak Rabin werd vermoord". In The Washington Post zegt Joe Scarborough, een voormalig Republikeins Congreslid, dat de partij Trump nu moet buitengooien "om iets verschrikkelijks te voorkomen".

Zelfs de New Yorkse sensatiepers kan de uitspraken van Trump niet pruimen. "Een hint voor een moord is te veel, zelfs voor hem", schrijft Daily News. De oerconservatieve sensatiekrant The New York Post zit met de handen in het haar: "Did Trump just suggest...". 

De beurskrant The Wall Street Journal stelt vast dat de hoop van de Republikeinen dat Tump nu een meer gematigde campagne zou gaan voeren, nu de bodem is ingeslagen. Het maakt Trump nu mogelijk onverkiesbaar bij een groot aantal aarzelende kiezers en het is die groep die meestal het verschil maakt.

Berekende provocatie of "brug te ver"?

Misschien, maar misschien ook niet. Trump is de voorbije maanden al eerder politiek dood verklaard, maar telkens geraakte hij weg met zijn straffe uitspraken. Dat kan hem echter roekeloos gemaakt hebben. Die uitspraken komen er ook niet zomaar, Trump weet heel goed wat hij zegt en waarom hij het zegt; hij gaat tot het uiterste aan de rand, maar duikt -tot nu toe- altijd net niet in het ravijn. 

Dat past in de lange lijst van eerdere provocaties: eerst stevig met de voeten hard vooruit, dan een storm ontketenen en vervolgens de schouders ophalen en alles afdoen als "een grapje" of "verkeerd begrepen door de media". Dat was zo met menstruerende vrouwen, met Mexicanen, met de ouders van de gesneuvelde soldaat of met de oproep aan de Russen om de e-mails van Clinton te hacken.

Nog voor zijn uitspraak van gisteren lag hij in de meeste peilingen al ver achter op Clinton, bij de zender NBC was dat zelfs al 10%. Trump is niet  de figuur die dan bij de pakken blijft zitten en koos blijkbaar voor de vlucht vooruit volgens het beproefde recept.

Met zijn "Kill Hill"-suggestie is echter misschien deze keer wel een grens overschreden: het gaat niet langer om beledigingen, scheldpartijen of beweringen die nergens op gebaseerd zijn, maar een opzettelijk erg vage hint die mogelijk als een aanzet tot moord geïnterpreteerd kan worden.

De harde kern van "trumpisten" zal wellicht de schouders ophalen. Tijdens meetings wordt echter vaak de slogan "Kill the bitch!" geroepen en wij laten u raden wie ze daarmee bedoelen. In een land waar oorlogswapens te grabbel liggen, kan één labiele opgehitste geest voor een drama zorgen. Die mogelijkheid zou de druppel te veel kunnen zijn in een land waar de herinnering aan John en Bobby Kennedy, Martin Luther King en de mislukte aanslag op Ronald Reagan nog vers in het geheugen ligt.

Meest gelezen