Licht op groen voor afzettingsprocedure president Rousseff

In Brazilië heeft de Senaat beslist om president Dilma Rousseff te onderwerpen aan een afzettingsprocedure. Rousseff wordt beschuldigd van gesjoemel met de begroting. Binnen enkele weken volgt de definitieve stemming over de effectieve afzetting van de Braziliaanse president.

Nu alle ogen van de wereld gericht zijn op Brazilië voor de Olympische Spelen is er een nieuwe - belangrijke - etappe in de politieke crisis van het land. Met 59 tegen 21 stemmen hebben de Braziliaanse senatoren na een marathonzitting ingestemd met de afzettingsprocedure van Rousseff. Daarvoor was een gewone meerderheid nodig en die is dus gehaald.

Rousseff lijkt dus op weg naar de uitgang. De week na de slotceremonie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zal de Senaat beslissen of de president effectief wordt afgezet of niet. Daarvoor is wel een tweederdemeerderheid nodig.

Gesjoemel

Dilma Rousseff - sinds 2011 president van Brazilië - was al sinds mei dit jaar geschorst. Ze zou zich bezondigd hebben aan gesjoemel met de begroting, met het oog op haar herverkiezing in 2014.

Zo zou ze tekorten in de begroting hebben gedicht met leningen van staatsbanken. Op zich mag dat, maar Rousseff heeft dat gedaan zonder het parlement in te lichten, en dat mag dan weer niet. Rousseff zelf ontkent elke schuld. De linkse Arbeiderspartij van de president wordt daarnaast ook genoemd in corruptieschandalen.