Londen en Moskou willen slechte relaties verbeteren

Het Verenigd Koninkrijk en Rusland zullen zich inzetten om de relatie tussen de twee landen te verbeteren. Dat hebben de Britse premier Theresa May en de Russische president Vladimir Poetin afgesproken tijdens een telefoongesprek. In september volgt hun eerste ontmoeting.

Het telefoongesprek kwam er op initiatief van de Britse premier. May en Poetin drukten beiden hun ontevredenheid uit over de huidige, slechte verstandhouding tussen de twee landen.

De relatie tussen Londen en Moskou staat al een tijd onder druk door enkele internationale dossiers, zoals de Russische steun aan de Syrische president Bashar al-Assad, de annexatie van de Krim en de westerse sancties tegen Rusland.

Daarbovenop komt nog de zaak-Litvinenko. Een officieel Brits onderzoek beschuldigde Russische geheime agenten ervan de voormalige spion Alexander Litvinenko te hebben vermoord, eraan toevoegend dat die moord "waarschijnlijk" met de goedkeuring van Poetin is uitgevoerd.

Open en eerlijk

De twee leiders willen de banden nu aanhalen, bijvoorbeeld door beter samen te werken op het vlak van de veiligheid van de luchtvaart, belangrijk om terrorisme te bestrijden. De inlichtingendiensten van beide landen zouden ook beter informatie gaan uitwisselen.

May benadrukte volgens een woordvoerder van Downing Street het belang van de relatie tussen het VK en Rusland en drukte de hoop uit dat de twee landen "ondanks hun meningsverschillen over bepaalde dossiers, op een open en eerlijke manier met elkaar zouden kunnen praten" over de dossiers die beide landen belangrijk achten.

Volgende maand volgt hun eerste ontmoeting, op de bijeenkomst van de G20 in China.