Loos bomalarm op vliegtuigen op weg naar Zaventem

Er zijn vanavond bommeldingen geweest op twee vluchten die op weg waren naar de luchthaven van Zaventem. De twee vliegtuigen van de Scandinavische maatschappij SAS zijn vanavond veilig geland en er werden geen bommen gevonden. Wel is een ander vliegtuig op weg naar Zaventem geland in de Zuid-Franse stad Toulouse.

Volgens Eric Van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket, waren er vanavond omstreeks zeven uur op Brussels Airport "enkele maatregelen" genomen nadat er bij de bevoegde diensten een dreiging kwam "die we ernstig genoeg nemen".

Welke die maatregelen zijn, wou hij niet kwijt, evenmin wat precies de dreiging was. Wel bevestigde de brandweer van de luchthaven van Zaventem "dat er een interventie aan de gang was". Ook werd het medisch urgentieplan op de luchthaven afgekondigd.

Volgens het parket ging het om een mogelijkheid van bommeldingen op vliegtuigen van de Scandinavische maatschappij SAS. Omdat er twee vliegtuigen van SAS op weg waren naar Zaventem, werd de bedreiging als ernstig en acuut voor ons land beschouwd. 

De twee vliegtuigen van SAS zijn vanavond veilig geland op Brussels Airport. Ze werden onder meer met explosievenhonden doorzocht, maar er is niets verdachts gevonden.

Een andere vlucht van de Marokkaanse maatschappij Air Arabia Maroc is afgeleid en is geland op de luchthaven van de Zuid-Franse stad Toulouse. Ook daar is alles veilig verlopen. Dat toestel is ondertussen opnieuw vertrokken naar Brussel.

Volgens het federaal parket gebeurt het geregeld dat er bomalarm aan boord van vliegtuigen is en wordt dat meestal niet meegedeeld aan de passagiers. Dit keer zouden er echter "ernstige aanwijzingen" zijn geweest, maar daarover wil het parket niets kwijt. Wel is er een onderzoek gestart naar het incident. Op valse bommeldingen staan zware straffen.

"Wisten niets tot de landing in Zaventem"

Volgens journalist Bart Raes die aan boord was van het vliegtuig van SAS uit Oslo, was er tot de landing niets meegedeeld over een mogelijk probleem. 

Pas nadat het vliegtuig veilig geland was en aan de gate was aangekomen, meldde de piloot dat er mogelijk een bom aan boord was en hij vroeg de passagiers om te blijven zitten. Volgens Raes was het wel vreemd dat er links en rechts van het toestel bagage uit andere vliegtuigen werd gehaald en er dus geen algemeen alarm was.

Na ongeveer tien minuten konden de passagiers het toestel verlaten. Volgens Raes had de piloot twintig minuten voor de landing wel een bommelding gekregen, maar was die niet meegedeeld aan de passagiers. 

Dreiging op basis van sociale media

Volgens Binnenlandse Zaken hebben allerlei veiligheidsdiensten in verschillende landen vanavond onrustwekkende mededelingen ontdekt op sociale media. Die werden bijeengebracht en doorgespeeld aan de Belgische overheid en bleken ernstig genoeg om maatregelen te treffen in verband met de veiligheid op Brussels Airport

Hoe ernstig de dreiging was en of die effectief tegen twee vliegtuigen gericht was, wou Binnenlandse Zaken voorlopig niet kwijt. Wel zijn de noodmaatregelen intussen opgeheven. De zaak wordt verder onderzocht, maar volgens het parket zijn er nog geen directe aanwijzingen voor een concrete dreiging.

Meest gelezen