Mishandeling van vluchtelingen in Australisch centrum op Nauru

In het Australische opvangcentrum voor asielzoekers op Nauru is mishandeling, vooral tegen kinderen, schering en inslag. Dat blijkt uit gelekte interne documenten van het centrum waarover The Guardian Australia bericht heeft. De Verenigde Naties hebben hun bezorgdheid daarover uitgedrukt. In Australië leidt de zaak nauwelijks tot beroering.
AP2001
Vluchtelingen op Nauru praten met journalisten (archieffoto).

Tussen augustus 2013 en oktober 2015 werden meer dan 2.000 incidenten gemeld rond mishandeling van asielzoekers op het eilandje in de Stille Oceaan.

In een van de klachten beschreef een asielzoeker hoe een vrouwelijke bewaker met haar zaklamp scheen op de geslachtsdelen van zijn dochter, terwijl een vrouw te horen kreeg dat ze op een lijst stond van vrouwen waarmee de bewakers seks wilden hebben van zodra ze het centrum verlieten.

Meer dan de helft van de klachten hebben betrekking op kinderen, terwijl kinderen slechts 18 procent van de bevolking van het centrum uitmaken, aldus The Guardian. Daarnaast zijn er veel meldingen over pogingen tot zelfverminking.

De rapporten over de mishandelingen werden opgesteld door bewakers, hulpverleners en leerkrachten. Volgens The Guardian staan kinderen en volwassenen in het centrum aan grote gevaren bloot, zowel van de kant van de lokale bewakers als van elkaar. Voor de veiligheid van de vluchtelingen wordt onvoldoende gezorgd, ondanks herhaaldelijke beloften van het bedrijf dat het centrum runt om verbeteringen door te voeren.

Australië onderschept alle bootvluchtelingen en stuurt hun boten terug of vangt de vluchtelingen op in offshore asielcentra op het eilandstaatje Nauru of op een eiland bij Papoea-Nieuw-Guinea. De opvangcentra worden uitgebaat door privébedrijven en kosten de Australische overheid jaarlijks ruim een miljard euro.

VN bezorgd

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties zegt zeer bezorgd te zijn over de berichten en wil dat alle vluchtelingen van Nauru worden weggehaald.

De documenten bevestigen de indruk van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dat de bewoners van het centrum er geestelijk slecht aan toe zijn en ook dat de omstandigheden waaronder zij moeten leven onder de maat zijn. In mei hebben vertegenwoordigers van de UNHCR het centrum nog bezocht.

Het Australische vluchtelingenbeleid heeft al voor veel commotie gezorgd. Vorige week nog beschuldigden de ngo's Human Rights Watch en Amnesty International de overheid ervan het misbruik in de centra bewust te negeren.

Geen commotie

Volgens NOS-correspondent Robert Portier heeft de publicatie in Australië nauwelijks tot opwinding geleid. De politiek en bevolking lijken het erover eens dat de regeringen van Nauru en Papoea-Nieuw-Guinea verantwoordelijk zijn voor de situatie in de centra.

Wel heeft schaduwminister van Defensie Richard Marles van de Labour-oppositie de regering beschuldigd van een gebrek aan transparantie en onafhankelijke controle in de centra. "De overheid moet op een actieve manier de dialoog aangaan met Nauru om systemen van onafhankelijke controle op poten te zetten. Nu is het niet duidelijk of er ooit dergelijke conversaties hebben plaatsgevonden tussen de overheden van Australië en Nauru", zei hij aan Sky News.

Een woordvoerder van het Department of Immigration and Border Protection verklaarde aan de BBC dat veel van de gelekte rapporten gaan over onbevestigde beschuldigingen. De verantwoordelijkheid voor de feitelijke gang van zaken zou bij de autoriteiten van Nauru liggen, die indien nodig, steun van de Australische politie kunnen krijgen. "We vragen zo snel mogelijk informatie van de dienstverleners om te bevestigen of al deze zaken in het verleden op een correcte wijze aan ons zijn overgemaakt", zo zei hij.

AP2002