Nooit geziene verkoop van vastgoed aan kust, maar prijzen stabiel

De verkoop van vastgoed aan onze kust boomt. De eerste helft van dit jaar zijn er ruim 30 procent meer transacties geweest dan tijdens de eerste zes maanden van vorig jaar, blijkt uit de Notarisbarometer. "Zo'n stijging hebben we nog nooit opgemeten", klinkt het. Opvallend: de prijzen volgen die stijgende trend niet.

De vraag naar appartementen en huizen aan de kust stijgt dus fors. Notaris Bart Van Opstal ziet drie redenen:

  • "Heel wat mensen vinden dat we in erg onzekere tijden leven, het internationale gebeuren roept heel wat vraagtekens op. Dat maakt dat een groter aantal mensen ervoor kiest om in eigen land vastgoed te kopen, daar waar ze vroeger makkelijker geneigd waren om in het buitenland iets aan te kopen. Het vastgoed aan de kust wint zo aan populariteit."
  • "Mensen zien een aankoop aan de kust ook als een investering op lange termijn. Heel wat mensen kopen een onroerend goed aan om het in eerste instantie te gebruiken als tweede verblijf. Eenmaal ze op pensioen zijn, gaan ze er wonen."
  • "Ten slotte heb je ook de lage rente die blijft dalen, zeker de intrest op spaarboekjes. Je ziet nu heel duidelijk dat het afgelopen jaar het vastgoed aan de Belgische kust als alternatief in aanmerking is gekomen."

Voldoende groot aanbod

Heel opvallend: ondanks de fors gestegen vraag, blijven de prijzen voor vastgoed aan de kust stabiel. De prijzen voor appartementen stijgen lichtjes, die voor de huizen gaan er zelfs op achteruit.

"Een uitzonderlijk gegeven", stelt notaris Van Opstal vast. "Dat komt omdat er aan de kust een voldoende groot aanbod is. Als je een appartement wil kopen aan de kust - hetzij nieuwbouw, hetzij een bestaand appartement - is het geen probleem om dat te vinden. De markt heeft de sterke stijging van transacties kunnen opvangen."

Het fenomeen dat er veel te koop staat aan de kust, is al een tijdje merkbaar. "Oudere appartementen worden te koop aangeboden omdat de eigenaars overleden zijn of te oud geworden om er ten volle van te genieten. Maar je ziet ook dat er voldoende aanbod is in het nieuwbouwsegment."

Meer cijfermateriaal vindt u op de website notaris.be.