Oud-hoofdconservator KMSK België overleden

Philippe Roberts-Jones, 24 jaar lang hoofdconservator van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB), is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat melden de KMSKB.
Philippe Roberts-Jones (rechts) in gesprek met koning Albert II (1995).

Roberts-Jones wordt een "visionaire man die onze instelling grondig heeft veranderd" genoemd. "Door zijn visie en hardnekkigheid kon hij de eeuwenoude gebouwen omvormen", klinkt het verder nog. "Hij startte een ambitieus vernieuwingsprogramma en heeft de uitbreidingen van onze gebouwen op poten gezet. Zijn acties blijven vandaag nog hun vruchten afwerpen."

Roberts-Jones was kunsthistoricus, essayist, dichter en schrijver. Hij werd hoofdconservator in 1961, en bleef tot 1984 aan het hoofd van de musea staan.

Hij was professor emeritus aan de Franstalige Brusselse universiteit ULB, lid van de Koninklijke Academie van België, de Koninklijke Academie voor Franse taal- en letterkunde en het Institut de France.