Politievakbond met acties in achterzak naar overleg met Jambon

Politievakbond NSPV dreigt met acties als het overleg met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) later vandaag niets oplevert. De bonden willen meer veiligheidsmaatregelen voor de agenten, maar vrezen dat de minister daar niet zal op in gaan. "Als er een incident gebeurt, zullen wij de verantwoordelijken persoonlijk aansprakelijk stellen", klinkt het.

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon ontvangt om 10 uur de politiebonden om te praten over mogelijke verscherpte veiligheidsmaatregelen voor de politie, na de aanslag op agenten in Charleroi afgelopen weekend. Gisteren was er al overleg tussen de minister en de politietop.

De bonden willen dat politiekantoren en agenten beter beveiligd worden. Maar het OCAD, het orgaan dat de dreiging analyseert, houdt het niveau voor de politie voorlopig op 2+, terwijl in de rest van het land niveau 3 geldt. "Wij zijn daar helemaal niet blij mee. Zijn de verminkingen van de slachtoffers in Charleroi dan niet concreet genoeg? Maar we moeten ons bij die beslissing van het OCAD neerleggen", zegt Rudi Moerman van de NSPV in "De ochtend" op Radio 1.

Hij wil dat minister Jambon verder gaat dan het advies van het OCAD. "We zijn vragende partij voor minimale richtlijnen voor het hele land. In Brussel worden nu nog agenten zonder vuurwapen de baan op gestuurd. Dat is onverantwoord. In de Wetstraat worden drastische veiligheidsmaatregelen genomen en wij staan op niveau twee. De mensen voelen zich in de steek gelaten."

"Er komen zeker acties"

Politievakbond NSPV verwacht echter niet veel van het overleg met minister Jambon. "Wij vrezen dat dat te maken heeft met het drastische personeelstekort. Al jaren zijn er heel wat tekorten", zegt Moerman.

Er komen zeker acties als er geen extra maatregelen komen, klinkt het. "We gaan ons daar goed over beraden en in elke politiezone het overleg samenroepen. Wij gaan ook aan elke verantwoordelijke duidelijk stellen: "Als jullie maar deze maatregelen nemen, en er gebeurt een incident, dan gaan we jullie persoonlijk aansprakelijk stellen.", zegt Rudi Moerman van de NSPV." De vakbond zal de acties wel proberen "zo beperkt mogelijk" te houden.

Andere politievakbonden vinden het nog te vroeg om het al over acties te hebben.