Turkse minister: "EU moedigde coupplegers aan"

De Turkse minister van Buiternlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu heeft vandaag opnieuw uitgehaald naar de Europese Unie. Die was volgens Cavusoglu de plegers van de coup van 15 juli "goedgezind" en heeft hen zelfs "aangemoedigd". Daardoor is de EU zelf schuldig aan het anti-Europese sentiment in Turkije volgens de minister.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
Minister Cavusoglu (archieffoto).

"Het vertrouwen in de EU is geweldig gezakt", zei Cavusoglu in een interview met het regeringsgezinde persbureau Anadolu. "Ik heb zelf nog geen peilingen gezien, maar nu wil nog minder dan 20 procent van de bevolking" dat Turkije EU-lid wordt. "Daarvoor dragen wij geen schuld, maar de EU zelf."

De relaties tussen Turkije en de Europese Unie zijn al verschillende maanden bijzonder gespannen, en daar heeft de poging tot staatsgreep van een deel van het leger geen goed aan gedaan. In de nasleep van die staatsgreep heeft het regime in Ankara tienduizenden mogelijke medestanders geschorst of opgepakt van Fethullah Gülen, de invloedrijke imam die volgens Ankara achter de coup zit. Vanuit de Europese hoofdsteden werd de repressie in Turkije veroordeeld.

De plannen van regeringspartij AKP om de doodstraf weer in te voeren, vormen voor de EU een rode lijn bij de onderhandelingen van eventueel EU-lidmaatschap voor Turkije.

"De EU is niet geslaagd bij de test van 15 juli", aldus nog Cavusoglu. De buitenlandminister verwierp verder het idee dat Turkije in de plaats daarvan aansluiting zoekt bij het oosten en met name bij Rusland. Na maanden crisis hebben de Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan dinsdag elkaar ontmoet in Sint-Petersburg.

"Als het westen op een dag Turkije verliest, wat ook onze relaties met Rusland en China mogen zijn, dan zal het hun schuld zijn", zo zei Cavusoglu nog.

Piloten opgepakt

Cavusoglu had overigens nog opvallend nieuws: de Turkse piloten die eind november een Russisch gevechtsvliegtuig hadden neergehaald boven het grensgebied met Syrië, zijn opgepakt. dat gebeurde niet voor hun rol bij het neerhalen van het jachtvliegtuig, maar op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep. Ze zouden banden hebben met de Gülenbeweging, die volgens Turkije achter de couppoging zat.

Het nieuws komt opmerkelijk genoeg daags na het verzoeningsgesprek tussen Russisch president Vladimir Poetin en Turks president Recep Tayyip Erdogan.

De relaties tussen de twee landen kwamen in november vorig jaar fel onder druk nadat Turkije aan de Syrische grens een Russisch gevechtsvliegtuig had neergehaald. Gisteren ontmoetten Poetin en Erdogan elkaar voor het eerst sinds het voorval op het Kremlin in Moskou en spraken daarbij verzoenende taal.