Twee Russen gedood bij "verijdelde aanslagen" op de Krim

De Russische geheime dienst (FSB) zegt verschillende "terroristische aanslagen" op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim te hebben verijdeld. De daders waren volgens de FSB Oekraïners die het schiereiland wilden destabiliseren. Die beschuldigingen werden echter meteen ontkend door Oekraïne.
Een reclamebord met Poetin in de buurt van Simferopol in de Krim.

"De FSB heeft aanslagen op cruciale infrastructuur en bevoorradingscentra verijdeld", zo stond te lezen in een persbericht. Volgens de FSB waren de mensen die de aanslagen wilden plegen, agenten van de Oekraïense geheime dienst.

Een eerste groep "terroristen" werd ontdekt in de buurt van  Armiansk, in de nacht van 6 op 7 augustus. Een agent van de FSB kwam om het leven toen de Russen de daders wilden arresteren. Volgens de FSB werden er twintig bommen, munitie en mijnen in beslag genomen in de buurt.

Daarnaast zegt de FSB ook "twee groepen terroristen" verhinderd te hebben de grens over te steken. Bij die gewapende confrontaties kwam een Russische soldaat om het leven.

Oekraïne ontkent

De Oekraïense veiligheidsdiensten ontkennen de beschuldigingen van het Kremlin met klem.

"Oekraïne wil en zal zijn territorium niet met geweld terugnemen", zo zei een woordvoerder aan het persagentschap Interfax-Oekraïne. "Dit is foute informatie."

De Europese veiligheidsdienst OVSE, die langs de grens tussen de twee landen patrouilleert, heeft geen weet van incidenten op de bewuste data.

"Gevaarlijk spel"

De Russische president Vladimir Poetin heeft in een reactie gezegd dat de Oekraïense regering "de weg van de terreur verkozen heeft boven die van de vrede", en dat Oekraïne "een gevaarlijk spel speelt".

Poetin zei dat Rusland ernstige maatregelen zal nemen om de veiligheid op de Krim te verzekeren en dat hij het nut niet inziet van een nieuwe bijeenkomst over het vredesproces in Oekraïne in de marge van de G20-top in China. 

Zoals gezegd ontkent Oekraïne de beschuldigingen. In het weekend heeft Oekraïne wel gemeld dat Rusland gedurende kort tijd zijn grens met Oekraïne gesloten heeft, en op sociale media verschenen er foto's en video's van tientallen pantservoertuigen op de snelwegen in de Krim, op weg naar de de facto grens met Oekraïne.

Rusland annexeerde de Krim in maart 2014, tegen de wil van Oekraïne, waarvan het tot dan deel uitmaakte. Na een in der haast uitgevoerd referendum, waarbij een grote meerderheid van de Krim-bewoners voor de aansluiting stemden, werd het schiereiland een deel van Rusland. De nieuwe grenzen worden niet erkend door het Westen.

Het schiereiland in de Zwarte Zee en de Zee van Azov, dat een deel van de Russische vloot herbergt, is door zijn ligging van groot strategisch belang voor Moskou.

Meest gelezen