"Herinvoeren doodstraf in Turkije is de rode lijn"

Minister van Buitenlandse zaken Didier Reynders (MR) wil de toetredingsonderhandelingen tussen de EU en Turkije bevriezen zolang er onduidelijkheid bestaat over de herinvoering van de doodstraf in Turkije. Hij heeft dat gezegd tegen de VRT-radioredactie.

Na de mislukte staatsgreep in Turkije wil president Recep Tayyip Erdogan de doodstraf opnieuw invoeren om de hoofdverantwoordelijken voor de coup aan te pakken. Anderzijds aast Turkije al lang op een toetreding tot de Europese Unie en koppelt Ankara die problematiek aan het uitvoeren van de vluchtelingendeal die het met Europa heeft gesloten.

Reynders spreekt klare taal. "De doodstraf is klaar en duidelijk een rode lijn. Het is onmogelijk om de doodstraf in Turkije weer in voeren en verder te onderhandelen." Hij stelt voor om de toetredingsonderhandelingen te bevriezen zolang er geen duidelijkheid bestaat over het weer invoeren van de doodstraf.

Blufpoker

Het spelletje blufpoker tussen Turkije en de EU gaat met andere woorden voort. De EU is vragende partij voor het uitvoeren van het vluchtelingenakkoord, zodat de vluchtelingenstroom vanuit het Midden-Oosten opdroogt, maar Turkije wil heel graag toetreden tot de Europese club. Daarvoor stelt Europa echter enkele voorwaarden - onder meer op het vlak van de mensenrechten - waaraan Turkije nog niet voldoet.

Erdogan probeert de strategische sleutelpositie van zijn land ten volle uit te spelen om zijn machtspositie verder te verstevigen, zeker na de couppoging van 15 juli. Mede daarom zoekt hij nu ook toenadering tot Rusland, allicht om de druk op de EU op te voeren. "Er zijn limieten aan die druk", waarschuwt Reynders. "Er is zoveel vrees in verband met de relaties tussen Turkije en Rusland dat daarover een debat moet komen binnen de EU, maar ook binnen de NAVO." Pikant detail: Turkije is een belangrijk lid van die NAVO.