Australische minister: "Migranten verzinnen seksueel geweld"

Vluchtelingen die door Australië worden verbannen naar detentiekampen voor de kust, doen geloven dat ze het slachtoffer werden van seksueel geweld om asiel te krijgen, terwijl dat niet waar is. Dat heeft de Australische minister van Immigratie, Peter Dutton, gezegd.

Australië krijgt regelmatig kritiek van mensenrechtenorganisaties wegens zijn harde beleid tegenover asielzoekers. De marine stuurt boten met clandestiene migranten systematisch terug. Wie erin slaagt de kust te bereiken, wordt in detentiekampen opgesloten op het eiland Manus, in Papoea-Nieuw-Guinea, op Nauru of Christmas Island in afwachting van de behandeling van de asielaanvraag.

De Australische editie van de krant The Guardian publiceerde gisteren getuigenissen over schendingen van mensenrechten in die kampen, op basis van 2.000 gelekte documenten. Daarin is sprake van geweld, seksuele mishandeling en moreel leed waarvan de migranten, onder wie kinderen, het slachtoffer worden.

"Ik zal geen enkel seksueel geweld tolereren, van welke aard ook. Maar men heeft me verteld over bepaalde incidenten, van valse beschuldigingen over seksueel geweld", zei de Australische minister van Immigratie. "Sommige mensen hebben zichzelf verminkt of hebben zich in brand gestoken om naar Australië te gaan en sommigen hebben onwaarheden verteld om hier te geraken", zei hij op radio 2GB.

Australië voert aan dat zijn harde migratiebeleid vluchtelingen ontraadt de gevaarlijke oversteek naar de Australische kusten te maken.