Brief aan Koning Pieter

Ook ons trio in Rio zat aan de tv gekluisterd voor de finale 100 m vrije slag. Sterk onder de indruk van Pieter Timmers' prestatie schreef Laura Verhaeghe hem een brief.

Woensdagavond, 23 uur: team Rio is nog volop aan het werk. Reportages monteren: voor het Journaal, voor Radio 1 maar uiteraard: digital first. En oh ja, er moet ook nog een dagboek geschreven worden. Zelf even inspiratieloos: zoveel om over te schrijven, maar wat kiezen? Nog maar eens een stuk over bronzenmedaillewinnaar Van Tichelt? Vandaag gingen we met hem judoles geven in de favela. Mooi verhaal, maar te lang teren op 1 medaille: daarvoor zijn we niet helemaal naar Rio gekomen.

Kan hij het?

De tv staat aan op de achtergrond en we volgen met een half oog wat er gebeurt op enkele kilometers hiervandaan. Alle sporters doen wat er van hen verwacht wordt: Brazilië klopt Denemarken in het voetbal, Amerika doet hetzelfde in het basketbal tegen Australië. Geen onverwachte wendingen waarvoor we ons werk aan de kant schuiven. Tot Xavier ons gebaart even naar de televisie te kijken: jij, Pieter, staat klaar voor de finale 100 m vrije slag. Voor de televisie ontstaat er een kleine discussie binnen team Rio: maak je kans op een medaille? We vrezen ervoor. Je moet het ons vergeven, Pieter: jouw concurrentie is beresterk.

Koning staat op

47 seconden en 80 honderdsten later geef je ons ongelijk. Koning Pieter is opgestaan. Het is je gelukt. Na 4 jaar keihard trainen, maak je het hier vanavond in Rio waar. Op het koningsnummer dan nog. En ook wij gaan hier voor het televisiescherm eventjes door het lint. Het werk kan wel even wachten wanneer jij de geschiedenis in zwemt.

Dankzij jou doen we het een kleine week in de Spelen al even goed als in Londen. De eerste drie medailles zijn een feit. En een medaille in het zwemmen: daar waren we al eventjes op aan het wachten. Je bent de eerste Belgische medaillewinnaar in het olympische bad sinds de gouden Fred Deburghgraeve in 1996. Voordien bezorgden alleen Gérard Blitz (1920 in Antwerpen), Joseph De Combe (1924 in Parijs) en Ingrid Lempereur (1984 in Los Angeles) België al olympisch eremetaal in het zwemmen. Tijd om die lijst wat op te frissen.

Tijd voor een duik

De voorbereidingsweek was niet de meest ontspannende voor jou. Discussie over wie wat zou gaan zwemmen veroorzaakte wat wrevel binnen het zwemteam. Maar nog nooit zagen we jou zo relax aan de finale staan. Gesterkt door het vertrouwen dat je coach je gaf? Extra veel zin om critici op hun plaats te zetten? We hebben een vermoeden van wel.

Rio moest de bekroning worden van jarenlang ploeteren in het bad. En die kroon, die heb je gekregen. In Tokio moeten we je niet meer verwachten, dat gaf je ons al te kennen. Het zwembad, dat heb je ondertussen genoeg gezien. Maar mogen we je nog eenmaal uitnodigen om een plonsje te doen? Dirk Van Tichelt deed het je al voor: een achterwaartse salto om zijn bronzen medaille te vieren in het Belgium House. Maak je geen zorgen: met een bommetje zijn we ook tevreden. Afspraak daar?

Groeten,

Team Rio

Volg ons Trio in rio op sociale media: