Duitsland ontvouwt “drieluik” in stijd tegen terreur

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière heeft in Berlijn een nieuw plan voorgesteld om de veiligheid in het land te verhogen. Hij zet in op harde actie, preventie en integratie.
AFP or licensors

De Maizière wil eerst en vooral het verblijfsrecht aanpassen. Gevaarlijke of delinquente buitenlanders moeten sneller het land uit gezet worden. Ook wie blijk geeft van sympathie voor terroristen moet gestraft worden. Mensen met de Duitse nationaliteit die deel uitmaken van terreurgroepen of die als strijder actief zijn in het buitenland, wil de minister de nationaliteit opnieuw afpakken. Voorts wil hij de financiering opzeggen van moskeeën waar haat verspreid wordt.

Preventie

Het plan van de Maizière zet ook in op preventie. De minister van Binnenlandse Zaken wil het personeelsbestand bij de politie beter afstemmen op de noden van nu. Dat betekent vooral: meer agenten. Er is alvast een akkoord over 4.600 nieuwe mensen. Om zicht te krijgen op de kosten van die maatregel, heeft hij al contact opgenomen met het Duitse ministerie van Financiën.

In Duitsland staat de vertrouwelijkheid van medische informatie ingeschreven in de grondwet. Artsen riskeren tot één jaar cel of zware boetes als ze daartegenin gaan. Er gaan nochtans stemmen op om dokters toe te laten de politie in te lichten, als ze vermoeden dat een patiënt mogelijk gelinkt kan worden aan terroristische activiteiten. Onder meer de aanslagen in Ansbach en München, vorige maand, waren het werk van mensen met psychische problemen.

Integratie

Vluchtelingen die naar Duitsland komen, moeten deel uitmaken van het sociale weefsel en moeten de westerse waarden onderschrijven. Hoewel er in Duitsland weinig beperkingen gelden op het vlak van klederdracht, wordt nu toch gedacht aan een boerkaverbod op openbare plaatsen. Ook al zijn er in Duitsland maar weinig moslima's die een boerka dragen. Integratie houdt voorts in, volgens de minister,  dat leerkrachten in Duitse scholen leren omgaan met getraumatiseerde kinderen.