Een op de vijf mensen heeft spijt van tatoeage

Elk jaar worden in België ongeveer 500.000 tatoeages geplaatst. Ongeveer 20 procent van de eigenaars heeft echter ooit spijt van zijn beslissing. De Hoge Gezondheidsraad en de FOD Volksgezondheid lanceren daarom een campagne om mensen aan te zetten om hun keuze voor een tatoeage eerst goed te overwegen.
Archieffoto

"Nog te weinig mensen zijn zich bewust van de risico's die aan een tatoeage verbonden zijn", stelt Wendy Lee, woordvoerster van de Hoge Gezondheidsraad. "Zo kunnen er bepaalde medische complicaties optreden en is niet elke werkgever even tolerant voor een zichtbare tatoeage."

Om de mensen beter te kunnen informeren, gebruikt de Hoge Gezondheidsraad de zogenoemde Federal Truck. Dat is een grote truck van de federale overheid die voor allerlei campagnes ingezet kan worden. De campagne, die de naam "Ben je zeker?" draagt, hield al halt op het Brussels Summer Festival en staat dit weekend op Half Oogst in Leuven.

"Het doel is niet om tatoeages te verbieden, maar wel om mensen alle nodige info te verschaffen om een verstandige keuze te maken. Zo kan je in de truck deelnemen aan een quiz, praten met experts en kennismaken met het materiaal waarmee tatoeages geplaatst worden", aldus Lee.

Wie langskomt in de truck, krijgt ook een zogenoemde "sleeve" mee: een doorzichtige mouw met daarop valse tatoeages. Daarvan zijn er intussen al meer dan 500 uitgedeeld.