Groenlandse haai kan tot 400 jaar oud worden

Deense onderzoekers hebben via koolstofdatering kunnen bepalen dat een gevangen Groenlandse haai maar liefst 392 jaar oud was. Dat betekent dat deze dieren langer leven dan de Groenlandse walvis of de Galapagosreuzenschildpad.

Groenlandse haaien leven in de noordelijke Atlantische Oceaan en kunnen tot 7 meter lang worden. Ze planten zich pas voort na 150 jaar, waardoor ze als soort erg kwetsbaar zijn. De haaiensoort is geregeld het slachtoffer van bijvangst in de visserij. Veel dieren zijn dan nog niet geslachtsrijp, waardoor ze geen kans hebben gehad om zich voort te planten.

De Deense onderzoekers hebben de leeftijd van 28 recent overleden Groenlandse haaien proberen te bepalen. Omdat haaienskeletten uit kalkloos kraakbeen bestaan, kan de leeftijd niet worden bepaald door het tellen van de groeiringen in de botten. Die ontstaan doordat er een laagje kalk op het bot wordt afgezet, zoals bij jaarringen op bomen. De onderzoekers hebben daarom koolstofdatering gebruikt. Daarbij wordt de hoeveelheid instabiele koolstof in een organisme gemeten.

Groenlandse haaien wordt wellicht zo oud omdat ze in diepe wateren zwemmen waar de temperatuur maar enkele graden boven nul is. Daardoor verloopt de stofwisseling wellicht trager. Hoe trager de stofwisseling, hoe ouder een dier kan worden.