Grote bosbranden rond Marseille leggen 3.300 hectare in de as

Rond de Zuid-Franse stad Marseille hebben grote bosbranden ruim 3.300 hectare in de as gelegd. Verschillende mensen raakten gewond en enkele tientallen huizen zijn uitgebrand. Intussen heeft de brandweer het vuur onder controle en wordt de tweede stad van Frankrijk niet meer bedreigd.

De branden braken gisteren in de namiddag uit rond enkele voorsteden van Marseille. De oorzaak is nog niet bekend. De kurkdroge garrigue-vegetatie en de sterke wind wakkerden het vuur zo sterk en zo snel aan dat de brandweer de situatie een tijdlang niet onder controle had.

"Het gaat om extreme omstandigheden. De haven werd gisteravond bedreigd, personeel werd weggehaald. Snelwegen en de luchthaven gingen tijdelijk dicht en enkele duizenden mensen in steden ten noorden van Marseille werden geëvacueerd", vertelt correspondent Frank Renout. Boven Marseille en omstreken hangt een rookpluim en in sommige straten regent het asdeeltjes.

Een dertigtal brandweermannen en politieagenten raakten bevangen door de rook. Drie burgers liepen brandwonden op, een van hen is erg erg aan toe. Een duizendtal mensen werd gisteravond nog geëvacueerd en ondergebracht in plaatselijke sportzalen en scholen.

Op dit moment strijden nog steeds zo'n 1.800 brandweermannen tegen het vuur. De situatie is intussen wel stabiel, het vuur maakt geen opgang meer. "De omstandigheden zijn gunstiger: er is nog steeds een sterke wind, maar de vochtigheid is teruggekeerd en de temperaturen dalen", zegt brandweerkolonel Gregory Allione. Toch blijft iedereen in opperste staat van paraatheid.

Het Franse parket heeft intussen een man ondervraagd en sluit niet uit dat hij het vuur heeft aangestoken. Hij werd gisteren opgepakt in Vitrolles, waar ook brand was uitgebroken. De man zit in voorhechtenis.