Journalist onder vuur wegens artikel over Grindr in olympisch dorp

Een heteroseksuele journalist van The Daily Beast krijgt bakken kritiek nadat hij een artikel had geschreven over zijn ervaringen met datingapps als Grindr in het olympisch dorp in Rio. Hij vermeldde details waarmee hij verschillende atleten impliciet outte, ook atleten uit landen waar homoseksualiteit een groot taboe is.
Thomas Rabsch/Stern/laif

De Olympische Spelen zijn dan wel de hoogmis van de sport, het evenement staat ook bekend als een gelegenheid voor atleten om zich (al dan niet na hun sportieve prestaties) ook tussen de lakens te laten gaan. Getuige daarvan de tienduizenden condooms die gratis te verkrijgen zijn in het olympisch dorp.

"Het is een situatie waarbij honderden atleten samenhokken in een accomodatie voor studenten", verwoordde de Britse schoonspringer Tom Daley het enkele dagen geleden. "Ze bevinden zich op het hoogtepunt van hun fysieke conditie en hebben zich vaak maandenlang afgezonderd om te trainen. De drang naar verlossing is groot."

"The other olympic sport"

Een journalist van The Daily Beast besloot de proef op de som te nemen en flaneerde de voorbije dagen met tal van datingapps op zijn smartphone door het olympisch dorp in Rio. Nico Hines heet hij en hij omschrijft zichzelf als een heteroseksuele man. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen.

Zijn ervaringen schreef hij neer in een stuk dat vandaag op The Daily Beast verscheen onder de titel "The other olympic sport in Rio: swiping". In het artikel vertelde hij honderduit over zijn "matches" en de seksuele en andere voorstellen die hij kreeg.

Details

Vooral Grindr leverde hem veel "succes" op. Die app is populair onder homo's, hoofdzakelijk om seksuele contacten te leggen. In zijn stuk beschreef Hines de profielen van verschillende atleten op de app. Hoewel hij geen enkele atleet met naam en toenaam vernoemde, deed hij dat met veel details. Te veel details, volgens sommigen. Hines kreeg dan ook al snel bakken kritiek.

Velen vonden het niet kunnen dat hij de atleten in het olympisch dorp zo in de luren had gelegd, al had hij hen naar eigen zeggen wel verteld dat hij een journalist was. Het grootste punt van kritiek was dat Hines met zijn beschrijvingen verschillende atleten impliciet had geout, ook atleten uit landen waar homoseksualiteit nog steeds een groot taboe is of strafbaar is.

Veiligheid

De kritiek is niet in dovemansoren gevallen bij The Daily Beast. In een mededeling heeft hoofdredacteur John Avlon in de loop van de dag laten weten dat het artikel intussen is aangepast. Verschillende details die de identiteit van atleten konden verraden, zijn verwijderd.

"Er was een terechte bezorgdheid dat de originele versie van dit verhaal mogelijk homoseksuele atleten kon outen, al was het maar impliciet, of zelfs hun veiligheid in gevaar kon brengen", schrijft Avlon. "Zelfs het vermelden van de nationaliteit van de atleten was mogelijk voldoende om hun veiligheid in gevaar te brengen. We bieden onze verontschuldigingen aan."

"De insteek van het artikel was om na te gaan of en hoe atleten datingapps gebruiken in het olympisch dorp", voegt hij eraan toe. "Nico kreeg gewoon veel meer reacties via Grindr dan via apps voor heteroseksuele mensen, dus schreef hij daarover. Als hij uitnodigingen van heteroseksuele atleten had gekregen, dan had hij daarover geschreven."